Не вярвайте на заклинания, още дълго ще бъдем на Земята

Фаталните градуси на затоплянето ги измислиха политиците, твърди доц. Георги Рачев, климатолог

Не вярвайте на заклинания, още дълго ще бъдем на Земята | StandartNews.com

- Доц. Рачев, могат ли да се сбъднат апокалиптичните прогнози на известния климатолог Рето Кнути и негови колеги, намерили място в доклад със стряскащи предупреждения за предстояща климатична катастрофа?
- Професор Кнути е наистина един много уважаван в климатологията учен. Това, което препечатаха пишещите братя, обаче няма нищо общо с научната истина. Написаното прилича на шаманско заклинание, дело на човек, който въобще не разбира за какво става дума. Не е ясно кой и защо е възложил на професор Кнути този доклад. Във века на масовата комуникация, на Фейсбук и интернет, е непонятно защо той не публикува част от него. Както и защо неговите колеги също мълчат, като е толкова страшно и засяга всички ?

- Ами защото докладът е засекретен и скрит от хората, както казва самият Кнути...
- Нищо не му пречи като мен да изложи всичко "за" и "против", както аз го правя пред моите студенти. А те решават дали това им се струва вярно или не. Университетското образование предполага да се дадат всички гледни точки. В неделя трябва да излезе евентуално интервю с проф. Кнути в "Tribune de Geneve". Сега има само коментари в руски сайтове на това, което не е излязло. Искам да видя оригинала на този свръхсекретен доклад.
Но вече се създава паника и усещане за ужасна предопределеност на нещата. Говори се за наводнение в Пакистан, в Китай, за 5 000 души пострадали.

- В откъса от интервюто пише, че зловещите прогнози са се сбъднали.
- Китай е държава, която има мусонен климат. Всяка година има тотални наводнения. В повече от половината Китай в момента вали. И ако до този момент там няма човешка жертва, това е изключително постижение. Там има реки, които представляват 10-15 пъти обема на Дунав. А това няма спиране. Колкото и цинично да звучи, в Китай е нормално да има загинали от наводнения.
По-нататък в този доклад пише за виелици, снеговалежи, торнада, суши, гръмотевични бури. Ами че на една осма от земята, ако това не се случи, значи нещо не е наред. Два реда по-надолу пише за САЩ, че ще има горски пожари, суша, торнада и т.н. Но климатът на Америка е такъв. Калифорния изкара петгодишна страшна суша. В САЩ всяка година има по няколко десетки загинали от торнада.
Току-що гледах една от лекциите на професор Кнути, която по-късно той е постнал като статия. Той казва, че при затопляне до два градуса нещата горе-долу са нормални, но ако се минат тези два градуса вече ще стане страшно.
Всъщност тези фатални два градуса ги измислиха политиците, за да дадат количествена оценка на глобалното затопляне. Нито един сериозен климатолог няма да ви каже, че до 1,9 десети градуса всичко ще си бъде по мед и масло, ама ако стане 2,1 градуса, вече ще станат катаклизми. Това е несериозно. Но на политици и на икономисти им трябва числов критерий. Да се хванат за него и после да създадат евентуалните перспективи и оттам да се разработи цялостната система за предотвратяване на тази климатична катастрофа.

- Много шум се вдигна за откъсналия се ледник от Антарктида ?
- Да, ледникът е много голям, ама не е най-големият. Един от десетте най-големи. Те са се откъсвали и преди години, когато никой не говореше за глобалното затопляне. Защото Антарктида представлява една огромна торта. Във вътрешността й се акумулира лед и това са около 50 000 тона годишно. Нали си представяте ако натиснете една торта в средата какво става. Краищата й ще се разпарчетосат. Точно това се случва и сега. Акумулира се лед, той се придвижва към периферията, оттам се откъсват всяка година, откакто се помни науката, айсберги и плуват на север към топлите морета, където се стопяват. Но някои използват тези природни дадености, за да извличат икономически и политически дивиденти. Така че за мен това е фалшива новина. Но освен журналистите и политиците, вече и учените се научихме да търсим медийно присъствие и изява. Ако ви кажа, че нищо страшно няма и всичко си е нормално, новината няма да бъде кой знае атрактивна. Много добре си спомням, когато ходех на лекции в университета по журналистика. Тогава един много голям човек ми каза, че добрият редактор трябва да има три чекмеджета. Едното трябва да е пълно с насилие, другото със секс, а третото - всякакви клюки. Тогава всичко е наред. Но хората отдавна вече не са тези наивници, каквито бяха преди години.

- Учени предупреждават, че глобалното затопляне може да събуди опасни бактерии и вируси, които са били латентни в продължение на хилядолетия?
- Напълно е възможно, но да ми казват, че някакви страшни болести са били заровени някъде и утре ще цъфнат и ще ме убият, вече е абсолютно несериозно. Кой е предполагал, че може да съществуват ебола и СПИН ? Тяхната поява резултат на глобалното затопляне ли е или на развитието на белтъчния начин на живот? По-скоро на второто.

- Все пак трябва ли да се притесняваме за близкото бъдеще ?
- Мога да гарантирам, че Антарктида няма да се разтопи още дълги години, не само в рамките на моя съзнателен живот, а и в рамките на още няколко десетки поколения. Гренландия е била зелена и е имало дървета в южните райони преди повече от 400 г., когато климатът е бил доста по-топъл отсега. Ние живеем в един сравнително хладен климат от последното заледяване. Успокойте се, още дълго време ще бъдем на тази земя. Ще има и бури, и студ, и много горещо време. Природата е в нас и ние сме в нея и трябва да живеем ръка за ръка усмихнато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай