07:30 ч.

13.06.17

2 мин.

0

14

0

Мисията в Турция вдига цената на Борисов

от Проф. Михаил Константинов |

Мисията в Турция вдига цената на Борисов

Освен да се потуши напрежението между ЕС и Ердоган, трябва да се стабилизира и южния фланг на НАТО


Конфликтът между Турция и някои европейски държави доведе до отслабване на южния фланг на НАТО, което е много опасно. Особено сега с оглед на усложнената геополитическа обстановка в света и в нашия регион. Така че всяка стъпка, която води до стабилизация на южния фланг на алианса, може само да бъде приветствана. Ние сме буквално в центъра на тези събития. Така че напълно навременна и полезна е инициативата на българския премиер да посредничи между Ердоган и Брюксел в това отношение. Сигурен съм, че мисията на Бойко Борисов ще доведе до резултат.


Никой няма сметка от този конфликт между ЕС и Турция


Още повече, че той има частично личностна основа, което показва, че лесно може да бъде изгладен.
Ние имаме особена роля по оста Брюксел-Анкара. Първо, защото не сме ангажирани с нападки, включително на персонална основа, срещу никоя от двете страни. Докато някои западни политици и техни турски колеги казаха доста неприятни думи. И това в някакъв смисъл ги обвързва да поддържат линия, която не е рационална.
България е много дипломатична в това отношение и ние поддържаме добър тон и добри отношения както с Турция, така, естествено, и с нашите основни съюзници от НАТО и Европейския съюз. С други думи България е много удобна за посредник не само заради географското си разположение.
Благодарение на мъдростта на българската дипломация и родните политици не само от това правителство, но и на последните няколко кабинета,


ние не си развалихме отношенията както на запад, така и на югоизток


Само за седмица Борисов се срещна и с канцлера на Германия Ангела Меркел и с президента на Франция Еманюел Макрон, а това повишава значението на България в навечерието на нашето председателство на Съвета на Европа.
Ролята на Борисов като посредник в срещата му с Ердоган също носи допълнителна тежест пред партньорите ни от ЕС.
Ето това са моментите, които трябва да използваме, за да решим някои важни за нас проблеми - влизането ни в Шенген, разбира се, заедно с Румъния, евентуално влизане и в чакалнята за еврозоната, както и организиране на съвместна охрана на нашата граница.
На европейците най-после започнаха да им увират главите, че не може на граничните държави да се остави охраната на целия Европейски съюз. Това е общоевропейски проблем. Премиерът Борисов открои също икономическия потенциал на Турция. Това е от много голямо значение. Южната ни съседка все още е много бързоразвиваща се икономика и въпреки някои проблеми си остава един от най-силните играчи в региона. Това е още една причина да поддържаме добри контакти.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:30 · 17.06.2017
Борисов съвсем без приятели ,няма кой да му обясни действителността да не се главозамайва и мисли за ХОЛИВУДСКИ герой !
Потребител · 20:16 · 13.06.2017
В стремежа си да се НАВЕДЕ силно към запада Боко ЛЪСНА задник пред Ердоган ....
Всеки се сеща колко дълго би се чудил Ердоган какво да направи ....
Потребител · 16:26 · 13.06.2017
червен е на бб гъза бе , педро. кажи му да ти покаже книжката си от БКП. Ма много ме е яд че и аз нямам партиен билет кат бат боцко...
БЪЛГАРИН · 15:06 · 13.06.2017
Е това няма как да е среща като с кремълското джудже Путлярко, което е любовница на Ердоган и турчина редовно го праска особено като свали негов самолет и после най-нагло му се изпразни в устата....както и на цялото москалско население впрочем. Зад Борисов е могъщия ЕС, зад Путлярко умираща рАсийкА.
Потребител · 15:22 · 14.06.2017
@БЪЛГАРИН Колко да е умираща щом всички се съобразяват с Русия? Я иди си изпий хапчетата!
Потребител · 12:09 · 13.06.2017
Дано си е взел диклак щото на връщане ще го боли кръста
Потребител · 10:01 · 13.06.2017
Дребни, злобни, червени тролчета, разочаровани от собственото си безличие.
Потребител · 12:09 · 13.06.2017
@Потребител Червени зелени като се върне бащицата ти ще видиш че лезултат от посещението няма да има. Нашият не важи никъде.Турчина е човек с характер
Потребител · 15:23 · 14.06.2017
@Потребител Как да не важи? Първи вестоносец!
Потребител · 08:41 · 13.06.2017
Според мен трябва тогава да се прати Нинова,тя да оправи отношенията ни,но кой ли я познава извън БСП.
Потребител · 15:24 · 14.06.2017
@Потребител Нинова има достойнство и си знае цената.
Потребител · 08:27 · 13.06.2017
Хората учат международни отношения и стават дипломати. Нашиот идиот рита мачлета с подчинените си и мисли че и в Турция ще си придава важоности. От прост човек нищо добро не можем да очакваме
Потребител · 15:25 · 14.06.2017
@Потребител Е па чак толкова учене кога може и с една книга.
Потребител · 08:26 · 13.06.2017
E не спряхте да му лижете задника. Никаква цена не вдига. Навира се между шамарите
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент