Машината за страх Ислямска държава

Машината за страх Ислямска държава | StandartNews.com

Погубвайки 142-ма души за дни, халифатът замазва пораженията в Ирак и Сирия

Дни преди настъпването на първа пролет на сметката на Ислямска държава (ИД) бяха записани нови 165 невинни живота и два пъти повече ранени цивилни. 20 чужденци и трима местни изтеглиха късата клечка в Тунис, като се озоваха в неподходящ момент в националния музей "Бардо" очи в очи с Ислямска държава. Два дни по-късно обедната молитва в две джамии в центъра на йеменската столица Сана бе смъртоносна за 142 шиити. Кога и къде ще е следващата сеитба на смърт? Вероятно днес по-късно или пък утре. Никой не се наема с прогноза за мястото и датата. Знае се само, че всеки кървав екшън, в който лошият герой носи брада, няма да е последният. Защо преди първа пролет пипалата на ислямския октопод оплетоха Тунис и Йемен, където преди няколко години дойде Арабската пролет? Каква е стратегията на ИД и защо държи на непрекъснато медийно отразяване? "Стандарт" потърси отговорите.

Пипалата на гигантския октопод Ислямска държава излязоха извън обичайните си граници. След тормоза върху Европа на мушката на халифата са арабски страни от Северна Африка и Близкия изток.

Тунис е взел страха на ИД, защото в нея става дума за нов модел арабска държава. Страната е модерна и по-либерална и съумя да се справи с трудните ситуации след Арабската пролет. Тунис винаги се е различавал от останалите държави от Магреб, което предизвиква опасенията на ИД. Според ислямистите мюсюлманска държава не трябва да предлага алтернатива, защото това излага на опасност самата ИД.

Туризмът е един от основните източници на доход на Тунис. Затова ИД се прицели успешно в чувствителната мишена, погубвайки туристи. Целта - да се предизвика паника, която да откаже желаещите да посетят Тунис, а с удара по отрасъла да се задуши икономиката. Сред жертвите в музея имаше и французи. Така ИД

с един куршум уби два заека

защото Франция е отдавна в полезрението й. Тунис е жертва на хаоса в съседна Либия, която преди време се използваше основно за контрабанда, но сега терористите не срещат никакъв проблем при преминаване на границата.
В Йемен атентатите на ИД на пръв поглед изглеждаха изненадващи, защото това е страна, където "Ал Кайда" е добре внедрена и действа посредством "Ал Кайда на Арабския полуостров". Нападенията срещу джамиите обаче преследваха няколко цели. Първо, да се нанесе удар на шиитите, а по този начин да се даде сигнал на шиитското движение "Хути", което взе властта в Сана. Второ, нападенията бяха знак към Иран, който помага и ръководи иракските операции в Тикрит, а в Йемен Техеран стои зад движението "Хути". На трето място ИД искаше да докаже на "Ал Кайда", че има присъствие в държавата и има капацитет да поразява цели.

"И в Тунис, и в Йемен ИД порази т.нар. "меки цели". Все пак за тях е трудно да ударят военни обект, защото са охранявани. По тази причина се целят в незащитени места с цел да предизвикат голям отзвук в обществото и съответно широко медийно отразяване", твърди наш експерт по арабския свят, пожелал анонимност. По думите му от тези нападения

не печелят екстремистите, а тъмните сили

стоящи зад тези групировки, а подобни действия компрометират исляма като религия.
"Удариха Тунис, защото страната е пример за успешен преход. Йемен пък е държава, която е раздирана от противопоставяне - конфликтът Север-Юг, сунитите и шиитите, а не трябва да пренебрегваме и външните фактори. Иран подкрепя шиитите, а Саудитска Арабия е на страната на сунитите", твърди същият източник.

Според чужди експерти с ударите в Тунис и Йемен ИД иска да докаже своята експанзия, която е в основата на стратегията й. Така халифатът иска да затвърди имиджа си на вездесъщ, а създаването на това усещане преследва двете основни цели на ИД в областта на вербуването и пропагандата.

Атентатите са едновременно демонстрация на сила и послание към международната общност, според което ИД трябва да бъде възприемана като глобален актьор. Такова е мнението на Матьо Гидер, който преподава ислямология в университета в Тулуза. По думите му групировката дава да се разбере, че е в състояние да удари навсякъде и във всеки момент, тъй като има последователи във всички краища на света, готови да умрат за реализация на целите й.
Последните две нападения според други експерти имат за цел да отклонят вниманието от поражения на ИД в Сирия и Ирак. През последните месеци джихадистите бяха прогонени от много райони

и са на път да загубят Тикрит

който е един от техните бастиони. В Сирия ИД претърпя поражение от кюрдите в Кобане след 4-месечна битка. Освен че загубиха хиляди бойци, ислямистите трябваше да се простят и с няколко петролни кладенци и газови находища, които са сериозен източник на доходите. Неотдавна под натиска на Запада Турция затегна контрола по границата със Сирия, за да спре джихадисткия поток. Анкара дори съобщи, че задържала и депортирала стотици бойци. Така с последните нападения се търси отвличане на вниманието на неблагоприятния за халифата контекст.
"Двата атентата са сигнал, че целият район на Близкия изток и Северна Африка се намира в състояние на контролиран хаос", добавя наш експерт. "ИД е подпалила Ирак и Сирия. Където гори огън, хвърчат искри, които могат да запалят пожар.

Пожарът пък може да лумне там

където има условия като беззаконие или слаба власт", казва още той. По думите му хаосът създава среда, в която могат да се намесят регионални и други фактори. Това от своя страна поражда още по-голям хаос, защото интересите са разнопосочни.
И докато коментарите относно последните две нападения на ИД са различни, то едно нещо не се поставя под съмнение. ИД държи на всяка цена и всяка седмица да бъде водеща новина в медиите и да демонстрира присъствието си не само в Ирак и Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай