Клетият Мустафа и отприщената доброта

Клетият Мустафа и отприщената доброта | StandartNews.com

Благотворителността у нас дреме, трябва й драма и сутрешен блок

Петър Бойчев

"Скъпи приятели, това е Мустафа и се лекува от злокачествено заболяване. Изоставен от родители и близки, той е принуден да разчита на персонал, други майки и най-вече на себе си относно грижите и нуждите, които има по време на лечението. Нашата молба е да помогнем на 9-годишния Мустафа с дрешки. Предполагаме, че всеки има нещо останало от неговите деца. От Детска онкохематология в Пловдив ще ви благодарим". Това написа в статуса си служителката в клиниката Гергана Божилова и отприщи добрината у всеки българин и турчин.

Два дни по-късно детското отделение на раковата болница е задръстено със съчувствие и дрешки. Толкова много, че сестрата пак пише молба да спрат даренията.
Бедни, бедни Мустафа.

Дано да имаш късмет. И Аллах да е с тебе

Добрината и благотворителността у нас е винаги дремеща. Почти заспала. Трябва да видим по телевизора страшна драма и тогава се излива като от отворена турбина на огромен язовир. Може да залее всичко пред себе си. Иначе обаче си дреме. И с основание. В битката за лично оцеляване проблемът на Мустафа ни е през осмо село в девето.

Трагедията на 9-годишното момченце наистина е потресаваща. Още по-потресаваща обаче е социалната действителност, която не се измерва с магистрали. Детето е изоставено от близките си, пише сърцераздирателно сестрата от раковата болница. „Детето е постъпвало на лечение, но е пуснато за Коледните празници за няколко дни като през това време майката го е придружавала. Говорим за миналата година. Било е гарантирано от родителите, от майката, че след празниците, то ще бъде върнато обратно в клиниката", коментира случая Надя Танева от Агенцията за социално подпомагане в Пловдив.
Коя родителката гарантира това, г-жо Тонева? Джейлян, 21-годишната майка на Мустафа и на още четири деца? Джейлян, която ги е захвърлила всичките и отишла да живее при някакъв мъж. Тя ли ще гарантира за Мустафа?

Тя за пет лева ще ги продаде всичките

И вие много добре го знаете. Джейлян била дала гаранция."Таткото" пък забегнал в Свиленград и забравил, че има пет деца.И двамата ги стиснала за гушите изпепеляващата циганска любов.

Тяхната любов е ясна. И последствията й също. Ама кърджалийската агенция къде е спала. Защо не са отнели децата на Джейлян, за която е очевидно, че може да ражда, но няма никакво намерение да ги гледа. Ами Агенцията за закрила на детето къде е? В кой век живеем и докога ще рецитираме мантри за интеграция, за социално подпомагане, за изкореняване на бедността и неграмотността.

Извинявайте, но това което се видя е, че тези хора живеят по-зле от животни. Братята и сестрите на Мустафа може и да не са болни от левкемия, но са вече душевно увредени. Няма как да живееш като скот и да се интегрираш в обществото. А то и едно общество...

Така че нека държавата да не продължава да прехвърля вината за драмата другиму с баналното „потресаващ случай на родителска небрежност шокира пациентите на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив". Това не са родители. И щом държавата допуска това да е нормално явление в гетата, винавна е тя. Единствено тя. И никакви оправдания за „приоритети" не могат да бъдат оправдание.

Не съм привърженик на сантиментите по соца, но там ромите, тогава цигани, работеха, ходеха в казармата, имаха някакво медицинско обслужване. Тогава Мустафа нямаше да виси безпризорен един месец в болницата. И нямаше държавните служители да си прехвърлят вината един друг, а всички вкупом върху „родителите".

Сега за Мустафа се проляха сълзи, момченцето получи куп подаръци. Усмихна се. Жив да си, Мустафа! Утре някой мошеник ще започне да събира пари по твоя банкова сметка. Дано имаш късмет да те осинови някой в Америка. По този въпрос русофили и русофоби ще се прегърнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай