Еврото поскъпна напук на Драги

Еврото поскъпна напук на Драги | StandartNews.com

ЕЦБ засили монетарните стимули за Еврозоната, чака се решението на ФЕД през седмицата

Цената на компенсаторките за земя рязко скочи на Българската фондова борса

През изминалата седмица на световните капиталови пазари фокусът на инвеститорите бе почти изцяло съсредоточен към заседанието по паричната политика на Европейската централна банка, проведено в четвъртък. То не само оправда, но и надхвърли очакванията на инвеститорите за засилване на стимулиращите мерки за икономиките от Еврозоната. Програмата за количествени улеснения, която функционира от една година насам, ще бъде увеличена от 60 млрд. евро на 80 млрд. евро на месец, считано от април, като ЕЦБ вече ще изкупува не само държавни ценни книжа, но също така и корпоративни облигации. В същото време ЕЦБ намали и лихвените си проценти, като депозитният лихвен процент бе понижен с 10 базисни точни (0.1%) от -0.3% до -0.4%.

Новите стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ със сигурност бяха очаквани и веднага след обявяването им европейските пазари скочиха, а еврото поевтиня. На пресконференцията на председателя на банката Марио Драги след самото заседание обаче той обяви, че последващи намаления на лихвените проценти не се предвиждат. В резултат

инвеститорите направиха обратен завой

и в крайна сметка европейските пазари завършиха сесията в четвъртък с понижения от около 2%, въпреки че по-рано през деня бяха на зелена територия с ръстове от над 2%.

На следващия ден борсите на Стария континент се стабилизираха и си върнаха тези загуби, завършвайки седмицата с относително слаби ръстове под един процент. Зад Океана Нюйоркската фондова борса също имаше добро представяне в петък и записа четвърта поредна положителна седмица, в която S&P 500 и Dow Jones Industrial Average добавиха над 1% към стойностите си.

Еврото, след пресконференцията на ЕЦБ от четвъртък, рязко поскъпна до нива от 1.11 долара за едно евро и приключи седмицата, нараствайки с 1.3% спрямо долара. Това противоречи на логиката на агресивните действия на ЕЦБ, които би трябвало да доведат до поевтиняване на единната валута.

През предстоящата седмица вниманието на инвеститорите ще се насочи към заседанието по паричната политика на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе във вторник и сряда. Според анализаторите

шансът ФЕД да пристъпи към ново увеличаване на лихвите на тази среща са нулеви

но изказването на председателя Джанет Йелън би трябвало да даде повече информация относно намеренията на банката и евентуалното повишаване на лихвите през юни или юли.

На фона на волатилността на световните пазари Българска фондова борса остава спокойна като обемите на търговия и измененията на основните пазарни индекси са минимални. През последните няколко седмици се наблюдава повишен интерес към търгуваните в сегмента за компенсаторни инструменти бонове за земеделска земя, които дълго време се разменяха на цени около 60 стотинки за брой. От началото на месец март обаче цената им рязко се повиши до нива от 65-70 стотинки за лев номинал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай