21:20 ч.

08.12.17

3 мин.

0

1

0

Една трета от българите са без интернет

от редактор |

Една трета от българите са без интернет

Домакинствата с достъп до интернет у нас са се увеличили над три пъти и половина за 10 години (2007-2017). Въпреки това близо 1/3 от хората нямат такъв и обясняват, че "нямат нужда от него (не е полезен, интересен и др.)", че им липсват нужните знания и умения, че оборудването е скъпо. Това показват резултатите от изследване на Националния статистически институт за използването на информационно-комуникационни технологии в домакинствата и от лицата.


В 67.3% от домовете има интернет (при 19% през 2007 г.), в 63% - компютър, лаптоп или таблет (23.3% през 2007 г.). Най-висок е делът по първия показател в Югозападния и Южния централен район - 70.5% и 70.4%. Най-нисък е в Северозападна България (57.8%), която се слави като най-бедния регион.


Подрастващите не могат без нета, 87.2% от домакинствата с деца използват глобалната мрежа, в останалите процентът е 62%.


От 32.2% без достъп до интернет у дома 53.6% обясняват, че им липсват знания и умения, за да работят в мрежата, 48.8% опонират по друг начин: нямам нужда от него, не е полезен, нито интересен, казват те. Близо 30% от тези 32.2% казват, че оборудването им е скъпо.


През 2017 г. 58.8% от хората между 16 и 74 г. използва компютър всяка седмица - всекидневно или поне веднъж на 7 дни.


Най-активните потребители на компютри и интернет са на възраст между 16 и 24 г. С увеличаването на възрастта намаляват желанието и необходимостта от присъствие в глобалната мрежа - 16.3% от хората между 65 и 74 г. сърфират редовно, а 15.7% използват компютър в ежедневието.


Мъжете са по-активни в новите технологии. 59.7% използват компютри, а 63.0% - интернет, докато при жените относителните дялове са съответно 58.0 и 60.8%.


Значителна е разликата на висшистите и останалите. 89.8% от хората с висше образование използват компютър в ежедневието си и 90.2% сърфират редовно в глобалната мрежа. Едва 27.7 и 32.0% от хората с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите на компютрите и интернет.


Най-често пред компютъра са учащите (95.6%), а 97.8% сърфират редовно.


За редовните интернет потребители мрежата е средство за общуване - 97.4% използват мрежата за телефонни или видеоразговори, участие в социални мрежи, изпращане/получаване на е-поща или споделяне на собствено създадено съдържание (текст, снимки, музика, видео) в уебсайт.


Най-популярната социална мрежа у нас е Facebook, като 38.5% от редовните интернет потребители проверяват акаунта си по няколко пъти на ден. 87% четат онлайн вестници, новини, списания, търсят информация за здравето, за стоки или услуги. 13% публикуват мнения по обществени или политически въпроси в сайтове, участват в онлайн анкети или гласувания или търсят и кандидатстват за работа.


През годината 12.1% са наели жилище от друго частно лице чрез специализирани платформи за споделено настаняване като Airbnb или чрез социални мрежи. Намаляват хората, които се възползват чрез мрежата от споделеното пътуване - 3.9%.


20.7% са търсили онлайн съдействие или информация от държавната администрация.


44.3% от потребителите могат да копират или преместват файлове или папки, а 27.9% - да работят със софтуер за обработка на текст. 19.9% се справят с инсталиране на софтуер или приложения, 15% умеят да правят презентации. Само 1.2% са посочили, че могат да пишат програмен код на език за програмиране.


17.7% пазаруват онлайн, най-често те са между 16 и 34 г. Търсят се предимно дрехи и спортни артикули, купуват се и стоки за дома. Почти 3/4 от българите обаче никога не са пазарували по интернет.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:08 · 10.12.2017
в съвременния свят не можеш да си намериш и работа за чистач без да изпратиш документи по интернет но затова си трябва персонален компютър а той струва 1000лв или 500 а след това чак ти трябва интернет за 30 лв на месец на крадците дебилите и мангалите дето са според парламента дебили или 80% за какво им е излиза че сметката е вБЪЛГАРИЯ 30% са ДЕБИЛИ които не желаят да работят не се отказват от кражби не могат да четат и не искат да гледат някой филм или да имат каквато и дае информация намирам процента за крайно тревожен
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент