Планети рекордьори

Планети рекордьори | StandartNews.com

Температурата на Kepler 70-B е над 7000 градуса, COROT-Exo-7b обикаля около звездата си за 20 дни

Някога хората са смятали, че Земята е център на Вселената. Сега знаем, че съществуват стотици хиляди галактики, милиони слънчеви системи и безброй други планети. Учените постоянно откриват нови и нови "земи". На практика никой не може да ги запомни, защото те имат дълги и сложни наименования. Сред тези планети обаче лесно могат да бъдат откроени такива, които заради характеристиките си се превръщат в рекордьори.

Най-голямата скалиста - Kepler-10c

Тази планета е около 2,3 пъти по-голяма от Земята, което, по принцип, не означава, че е много голяма. По размери може да бъде наречена "мини Нептун". Въпреки това тя има 17 пъти по-голяма маса от нашата - доста повече, отколкото е можело да се предположи. Плътността на Kepler-10c показва, че тя се състои от камъни и други твърди тела, което е важно. По правило планета с такъв размер представлява газов гигант като Юпитер или Сатурн, защото гравитацията им притегля много водород и хелий.

Най-влажната - GJ 1214b

Тя също е доста по-голяма от Земята. Въпреки това масата на тази планета зависи не от скалите, а от водата. Учените са изчислили, че по-голямата част от GJ 1214b, която бе открита през 2009 г., се състои от вода, макар че температурата на повърхността на планетата е доста по-висока от тази на Земята. Учените анализирали атмосферата, като наблюдавали преминаването й на фона на звездите. Те установили, че атмосферата на планетата се състои в по-голямата си част от вода, следователно и повърхността най-вероятно е водниста. И все пак това не е обикновена вода. Заради високата температура и налягане тази вода може по-скоро да бъде наречена "горящ лед" или "свръхтечна" вода. GJ 1214b явно се е образувала далеч от своето слънце, на място, където преобладават ледът и водата. С времето тя постепенно се приближила към звездата. По-мащабно изучаване на планетата се планира да започне през 2018 г.

Най-младата - BD+20 1790b

Имайте предвид, че едва ли някоя планета може да бъде наречена "млада". Като такава на възраст 35 млн. години. В сравнение със Земята, тя си е направо дете - нашата планета е близо 100 пъти по-стара. Тази, за която ще стане дума, с малко подобри рекорда на предишната известна на учените "най-млада" планета, която бе на 100 млн. години. Това откритие ще ни позволи да разберем по-добре как се развиват планетите, особено на фона на това, че е невероятно трудно да бъде открита някоя млада. По-младите са по-активни от по-старите, което предизвиква интензивни магнитни полета, генериращи слънчеви петна и избухвания. Всички тези явления объркват показателите, затова е трудно да се определи дали виждаме една планета, или например две. Досега учените не знаят със сигурност дали BD+20 1790b си има близнак или не.

Най-старата - Kapteyn B

Най-старата от известните планети, на които на теория може да има живот, се е формирала 2 млрд. години след Големия взрив. Този свят се намира достатъчно близо до своята звезда Kapteyn, за да поддържа съществуването на течна вода на повърхността си, за разлика от близнака си, който е прекалено отдалечен и напълно замръзнал. Системата Kapteyn сама по себе си е доста интересна. На първо място тя се намира близо до нашата. Някога тя и планетите й са принадлежали на съвсем друга мини галактика. Учените предполагат, че нашата галактика - Млечният път, е погълнала тази и я е разрушила, като е пратила системите й в покрайнините. Остатъците от тази "изядена" галактика се намират в Омега Кентавър - галактика, намираща се на 16 000 светлинни години от нас, чиито планети не са много по-млади от Kapteyn B.

Най-бързата - COROT-Exo-7b

Този свят тежи почти 8 пъти повече от Земята, но е два пъти по-малка в диаметър. Освен това планетата има една от най-бързите орбити, открити от учените. Докато Земята прави пълен кръг около слънцето за 8766 часа, тази пъргава планета обикаля своята звезда само за 20 часа. Въпреки че тя не е най-горещата позната на учените планета, тя все пак попада сред тях. Предполага се, че лавата, която покрива COROT-Exo-7b, е с температура от 1000-1500 градуса по Целзий. Тази планета е уникална и с начина, по който е открита. Тя е първата, забелязана с използването на транзитния метод, който учените използват, за да измерят масата и радиуса на планетата. По-ранните методи позволяваха на учените да установят само масата.

Най-студената - OGLE-2005-BLG-390L B

Това е версията на планетата Хот от сагата "Междузвездни войни" ("Империята отвръща на удара") - най-студената екзопланета, откривана досега. Тя се намира толкова далеко от своята звезда, че й трябват цели 10 земни години да я обиколи. А самата звезда е като зрънце в сравнение с нашето Слънце. Средната температура на този безплоден свят е около минус 200 градуса по Целзий. Освен това тя бие рекорда и по най-отдалечената екзопланета от Земята - на над 28 000 светлинни години.

Най-горещата - Kepler 70-B

Kepler 70-B поставя не е един, а няколко рекорда. Това не само е най-горещата екзопланета с температура на повърхността над 7000 градуса по Целзий, но и с най-близка орбита до звездата си. За сравнение, разстоянието между Меркурий и Слънцето е 65 пъти повече от това между Kepler 70-B и звездата й. Освен това тя се движи с невероятна скорост и е една от най-малките екзопланети. Звездата й също е доста необикновена. Обикновено, когато една звезда стане червен гигант, тя се взривява. Тази обаче се е стабилизирала и се е върнала към средния размер. По време на този процес от атмосферата й са се образували планети - газови гиганти.

Най-леката - KOI-314c

Тази екзопланета държи рекорда за най-леката (размер спрямо маса). Макар масата й да е колкото земната, огромната й и пухкава атмосфера от водород и хелий я прави с 60% по-голяма от нашия свят. Всъщност, възможно е някога атмосферата й да е била още по-голяма, но звездата й - червено джудже, е изгорила доста голяма част от нея. За да анализират планетата, учените сравнили KOI-314c със съседа й. Двата свята се дърпат един друг със собствената си гравитация, което предизвиква леки изменения във времето на обикалянето им около звездата. Втората планета - KOI-314b, е доста по-плътна и тежи четири пъти повече от Земята.

Най-тъмната - TrES-2b

Въпреки относителната си близост до своята звезда, TrES-2b е най-тъмната открита досега екзопланета. В нашата система Меркурий също се счита за доста тъмна планета, като отразява 10% от слънчевата светлина. Учените смятали, че по-тъмен свят едва ли има, докато открили TrES-2b. Тази планета отразява едва 1% от светлината на звездата си, което я прави почти толкова тъмна колкото каменните въглища или черната акрилна боя. Учените не са са сигурни, защо атмосферата на тази планета е толкова тъмна. Според някои това може да се дължи на огромното количество натрий или титанов окис в газообразна форма.

С най-странната орбита - Fomalhaut B (планета-зомби)

Тази планета получава зловещото си прозвище, когато, изглежда, възкръсва от мъртвите. През 2008 г. тя приличала на прост прашен облак, но след това отново изпъкнала. Не само това, но явно планетата се движи като зомби. Тя има една от най-странните орбити - зигзагообразна, и учените не могат да разберат причината. Планетата се приближава на 7,5 млрд. км до звездата си, но друг път се намира на 45 млрд. от нея. Може би Fomalhaut B е била избутана от първоначалната си позиция от по-голяма планета. Това подозрение идва от голямото пространство в облака от прах и лед, който обгражда планетата, което предполага, че там може да има и друга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай