Гигантски астероид ни плаши на Хелоуин

Гигантски астероид ни плаши на Хелоуин | StandartNews.com

Няма опасност от сблъсък със Земята, посочват от NASA

Новооткрит астероид ще направи Хелоуин малко по-вълнуващ, поне за астрономите, като премине на 1,3 лунни единици от Земята (около 499 000 км). Космическата скала е с диаметър между 280 и 620 м и бе открита миналата седмица от обсерваторията Pan-STARRS в Хавай. Астероидът, наименуван 2015 TB14, ще прелети покрай Земята на 31 октомври и според NASA това ще стане с необичайно висока скорост - 35 км/с (126 000 км/час). За сравнение - Челябинският метеорит, чието взривяване на височина 50 км през февруари 2013 г. бе записано от множество автомобилни камери, бе само 17 м в диаметър и навлезе в земната атмосфера със скорост 19 км/с (68 000 км/ч). Може да си представите какви поражения би нанесъл "хелоуинският" астероид, ако случайно удари беззащитната ни планета. За наша радост няма никаква опасност от сблъсък.
Малко притеснителен обаче е фактът, че толкова голямо и бързо тяло, което преминава сравнително близо до Земята, е открито едва преди 9 дни. Според NASA причината е в доста ексцентричната орбита (в този случай това значи много разтеглена елипса, а не просто странна орбита). Този параметър подсказва на учените, че скалата може да е и комета.

Близкото преминаване на този астероид ще даде възможност на астрономите да заснемат изображения с висока резолюция - до 2 метра на пиксел, според NASA. Следващото преминаване на космическо тяло покрай планетата ни ще бъде през 2027 година - когато 1999 AN10, който е с диаметър над километър, ще прелети на разстояние по-малко от това до Луната. За последен път подобно небесно тяло е прелитало толкова близо до Земята през 2006 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай