Д-р Найденов пази брадата от "Сървайвър"

Д-р Найденов пази  брадата от "Сървайвър" | StandartNews.com

Бременната му съпруга го чака два месеца, Лео се ражда малко след мисия "Камбоджа"

Д-р Емануил Найденов, лекарят при сървайвърите, веднага грабна вниманието на зрителите на bTV с мъжествената си визия и благородна кауза, заради която каза, че участва. Той е неврохирург в болница "Иван Рилски". Млад, амбициозен и сериозен, влиза в риалитито в последния момент. Прочита за кастинга, а след ден-два попада на новината за кончината на Биби Андерсън, един от първите участници в американското издание, който си отива от рак на мозъка - битката, която Найденов иска да печели всеки път. Именно за да помага на хора с подобни заболявания, се пробва да спечели 100-те хиляди. Те са за построяването на референтен център, който да лекува пациенти със злокачествен първичен тумор на мозъка. Досега са намерени една трета от необходимите средства.

Докторът попълва формуляра онлайн и го викат на кастинг. Мислел, че ще бъде обикновено събеседване. Видяло му се обаче като на разпит с прожектор, а сериозен екип от психолози му задавали въпроси през цялото време. Казва, че тогава

научил много неща за себе си

за които не подозирал. После го пробвали как е с натоварването. Пуснали го по "трасето" на гимнастическия салон в зала "Раковски".

"Убеден съм, че превъзхождам физическата подготовка на голям процент от служителите в силовите структури в държавата. Етапите не са шега работа: има акробатика, необходима е сила. Плувам, ходя на фитнес и йога. Благодарение на тях поддържам психически и физически тонус и работя професията си", казва докторът. Тествали бъдещите сървайвъри и в басейн, където трябвало да минат прилична дължина и да вадят предмети от дъното. И така от кастинг на кастинг той видял, че хората намаляват, докато в един момент му се обадили, за да му честитят - бил избран. Той съобщил само на приятелката си Мариета, която в този момент била бременна с втория им син.
"Тя е колега невролог. Само лекар може да съжителства с лекар", усмихва се Найденов. На 7-годишния им син Кристиян казали, че тате отива на мисия в чужбина. За да не се разприказва, без да иска, защото имената на участниците дълго се пазеха в тайна. Това била версията и пред приятелите и близките на Найденов. "Това не е лъжа - много държа на хигиената на изразяване. Може би е премълчана истина", казва още смелчагата. Той започнал да се готви за шоуто - предимно психологически. "Мисълта е преди физиката - това е водещото и в самия формат. Стресът на място е огромен", продължава разказа си той.

Докторът нарича преживяването в Камбоджа "обръщане на хастара наопаки". Имало момент, в който мислел, че напуска белия свят. "По време на едно от състезанията усетих, че съм на края на силите. Цялото ми тяло, сърцето ми крещяха, че още малко и ще ме изоставят. А ние

бяхме в условия на почти абсолютен глад

Защото не всичко наоколо се ядеше. А което се яде, бяга бързо. Духът е по-силен, може да надхвърли лимита на тялото. Но в подобен миг усетих, че е готов да го остави. Добре, че точно тогава играта свърши и паднах. Чаках да видя духът накъде ще поеме - обратно към тялото или някъде другаде. Наистина беше драматично, не преигравам", спомня си той.
Веселите мигове били, когато някое от племената отвоюва победа. Усещал невероятен адреналин, с примеси на ендорфини - и нямало друго подобно щастие.

"Най-трудни за преодоляване бяха гладът - елементарна нужда номер едно ти се отнема, климатът - тежък и с психологическото напрежение, и съществуването в кошер. Самият формат го предполага. Участниците осъзнават, че са изправени един срещу друг. Там отношенията се изострят", споделя още неврохирургът.

В Камбоджа ги очаквала сурова, озъбена джунгла, където трябвало абсолютно наистина да оцеляват. "През първата нощ спахме с мокри дрехи при 12-градусова температура и стопроцентова влажност. Единственият вариант беше да си свалиш дрехите. Останах по бански и сложих две палмови листа под себе си и три върху мен", обяснява Найденов. Това му позволило да преживее нощта. Там имало насекоми, които направо не можем да си представим. През първите дни всички се учели как да се пазят. Елементарните наранявания могат да станат сериозни рани, ако не се обработят и подсушат заради влажността и микробите.

По време на престоя там той бил единственият неврохирург в цяла Камбоджа, която наброява 16 милиона души. Просто нямали специалисти и ходели до Тайван. В Камбоджа смъртност номер едно бил именно травматизмът. Има случаи на загинали от удар на кокосов орех.

А кои трима ще останат на финала, тепърва ще разберем.

Като скъп спомен от цялото приключение д-р Найденов запазва брадата - преди ходел гладко избръснат. Още се наслаждава на новата си визия и не бърза да се освобождава от нея. Малко след като се завръща, се ражда вторият му син - Лео.

С еднаква страст той говори за близките си и за работата си.

Мечтата му е да изгради референтния център, който би бил единственият в Източна Европа. "Когато записах медицина,

търсех причината защо съществувам

Затова реших да се насоча към ендокринологията, която се занимава с интимните отношения между клетките, които ни изграждат. Осъзнах, че духът обединява съществуването, така че може би ендокринологията няма да ми даде отговор. В трети курс получих стандартна дискова херния, която може да остави млад човек инвалид за цял живот, и тогава с помощта на неврохирургията бях излекуван. Като с вълшебна пръчица. Разбрах, че и аз мога да помогна на някого, като замахна със скалпела. Мисля, че психиатрията съдържа отговорите на въпросите, които търсим всички", споделя още Найденов. И цитира латинската сентенция, която наизустявали още в първи курс: Medicus curat, natura sanat -Лекарят се грижи, природата лекува.

"Западните общества са по-консуматорски, младите хора там предпочитат да не поемат отговорни професии. Затова лекарите от Европа са добре дошли. Сега България и Румъния са донори на лекари за западния свят. Политическите сили, които ще са представени в бъдещия парламент, не изразяват ясна воля за промени в тази система. Средната възраст на медицинското съсловие е 55 - съвсем скоро ще има остър кадров дефицит", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай