Бил Гейтс пак е най-богат в САЩ

Бил Гейтс пак е най-богат в САЩ | StandartNews.com

Марк Зукърбърг спечелил 15 милиарда за 12 месеца

Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс отново е най-богатият американец, като имуществото му е пораснало до 81 милиарда долара. Това сочи тазгодишната класация на 400-те най-богати в САЩ. Цифрите показват, че последната година е била изключително успешна за американските милиардери. От топ 400, над 300 са увеличили богатството си, а едва 36 са загубили част от него. Прагът за влизане в престижната класация пък е станал рекордно висок - 1,55 милиарда долара. Общото богатство на 400-те най-заможни е достигнало 2,29 трилиона долара, в сравнение с 2,02 трилиона миналата година.
Бил Гейтс е забогатял с цели 9 милиарда долара за последната година, сочат данните. Втори в класацията е Уорън Бъфет с общо богатство от 67 милиарда. Той е добавил 8,5 милиарда за една година. На трето място е Лари Елисън от "Оракъл" с 50 милиарда долара.

Най-много е забогатял основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг. Той е на 11-то място с общо богатство от 34 милиарда долара - с 15 милиарда повече от миналата година. Зукърбърг остава и един от най-младите в списъка - едва на 30 години. По младост го изпреварва само колегата му от "Фейсбук" Дъстин Московиц, който е едва няколко дни по-малък от него.

В тазгодишния списък има 47 дами - една по-малко от миналата година. Най-младата сред тях е 30-годишната Елизабет Холмс, която е забогатяла със собствени усилия от компанията си за кръвни изследвания "Теранос". Тя е на 110-то място.

В челната десетка освен Гейтс, Бъфет и Елисън, намират място още няколко познати лица, които по традиция присъстват на първите места по класациите за богатство. На четвърто място с по 42 милиарда долара са братята Чарлз и Дейвид Кох. Те са собственици на корпорацията "Кох Индъстрис", която има бизнес в областта на производството, търговията и инвестициите, петролната индустрия. Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е на 8-мо място с 35 милиарда. Той е собственик на медийна империя. Останалите четирима в топ 10 са свързани с търговската верига Уол-Март. Това са Джим Уолтън, Кристи Уолтън, Алис Уолтън и С. Робсън Уолтън.

Как се става милионер

Последните проучвания показват, че милиардерите стават все по-богати, а броят им се увеличава всяка година. Електронното издание Profit.bg публикува списък с общите черти между най-богатите хора в света.
Повече от половината милиардери днес са родени в САЩ. Повече милиардери от всеки друг град има в Ню Йорк, следван от Москва, Хонконг, Лондон и Пекин. Данни на проучването сочат, че по-малко от 300 от милиардерите са жени, като при тях е по-вероятно да са наследили богатството си. Над 60% от най-богатите хора в света са натрупали състоянието си сами.
Средната възраст на милиардерите в света е 63 години, а средното им състояние се оценява на 3 млрд. долара. Голяма част от тях обаче са чакали търпеливо, тъй като първите си милиарди са "направили" на около 50-годишна възраст.
Над 65% от милиардерите са учили в колеж, докато Университета на Пенсилвания е номер 1 висше учебно заведение с 25 милиардера. Единствените други университети, които могат да се похвалят с подобни постижения, са Харвардският университет с 22 милиардери и Йейл с 20.
Общо 19,3% от милиардерите са натрупали парите си след инвестиции в сферата на финансите или банковата индустрия, а 12,1 на сто чрез създаването на собствен бизнес. Други 7,6 на сто пък са от инвестиции в недвижими имоти. Или иначе казано - инвестиции, инвестиции и пак инвестиции.
Общо 86,1 на сто от милиардерите по света са женени. Само 3,1% никога не са били женени.
Голяма част от най-богатите хора в света (68.3%) са свързани със спорта, а 51,9 на сто участват в благотворително каузи. Всеки четвърти милиардер обича и изкуството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай