"Умни" пръстени за всички устройства

"Умни" пръстени за всички устройства | StandartNews.com

Бижутата на ХХI век не са от злато и сребро, а са "умни" и ни помагат в ежедневието. След като настолните компютри започнаха да излизат от мода, дойдоха музикалните плеъри, смартфоните, смарт часовниците и смарт гривните. Сега идва ред на "умните" пръстени.

Американският технологичен гигант Apple реши да разшири своето семейство с iRing. Компанията подаде заявление за патентоване на "умния" пръстен миналата година, което бе одобрено тази седмица. Пръстенът може да контролира всякакви устройства дистанционно - от телевизора до включване на отоплението, без да се налага да ставате от дивана. Джаджата може да се свързва безжично с мобилния ви телефон, да включва или изключва осветлението и дори да пуска съдомиялната. iRing е предназначен да се носи на показалеца и има малък сензорен екран. Той се приема като първа стъпка към създаването на ново поколение технологии като писалка, която пише сама, точно като перата в книгите за "Хари Потър" на Джоан Роулинг. В Apple смятат, че могат да създадат пръстен, който да следи движението на ръката и да възпроизвежда на хартия това, което потребителят иска да напише.

"Умният" пръстен Ozon пък е проект на японската компания 16Lab. Интересното начинание започва с идеята джаджата да работи в унисон с всичките мобилни или компютърни устройства, които притежавате, както като приемник, така и като допълнително средство за управление.

Пръстенът е направен от титан, с миниатюрен тъчпад на върха, който може да управлявате с палец. Има си и малък вибриращ мотор, сигнализиращ за известия от социалните мрежи и мейли. Зарежда се безжично и батерията му издържа цели два дни въпреки малкия й размер.

Джаджата не изисква допълнителен софтуер и може да бъде свързана с мобилни апарати, използващи Android и iOS, Apple Watch и Мac и Windows PC. Ozon може да бъде използван за навигация на всяко от споменатите устройства, като залага на деликатни и дискретни движения. За да го активирате, трябва да натиснете продължително тъчпада. Компанията го представя като "луксозен продукт", чиято цена със сигурност ще е солена. Toyota и Yamaha вече са проявили интерес към него и това може би означава, че Ozon ще се превърне в своеобразен "умен" ключ за вашия автомобил или мотоциклет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай