Париж 2014 - високо напрежение

Париж 2014 - високо напрежение | StandartNews.com

Хибридни модели и прототипи ще приковат вниманието на над 1,3 млн. посетители

Международният автомобилен салон в Париж е готов да отвори вратите си за журналисти, специалисти и фенове на високите скорости. Тази година в световната столица на модата са акредитирани близо 12 000 журналисти от над 100 страни. Първите два дни на салона - 2 и 3 октомври, са отделени именно за тях. От събота всеки желаещ ще може да види най-новите модели на световните производители. Шоуто ще продължи две седмици до 19 октомври. В деветте павилиона с обща площ 180 000 кв. м ще бъде представена продукцията на 250 компании от 20 страни. Очаква се салонът да бъде посетен от над 1,3 млн. души. Освен новите модели ще бъде организирана и историческа експозиция, посветена тази година на темата "Автомобилът и модата". На щандовете ще бъдат представени 50 антикварни и екзотични модели от всички години. Любителите на съвременните технологии пък ще могат да оценят и тестват десетки модели хибридни и електрически автомобили.

Citroen

Марката Citroen ще бъде представена пред родна публика с няколко модела. Голямо внимание заслужава свръхикономичният Citroen C4 Cactus AIRFLOW 2L, който, както се подразбира от името, харчи само 2 литра на 100 км. Автомобилът е базиран на серийния C4 Cactus. Задвижването е Hybrid Air, което използва 3-цилиндров бензинов двигател PureTech с мощност 82 к.с., резервоар за компресиран въздух, хидравлична помпа/мотор и автоматична трансмисия с планетарен механизъм. Системата оперира в три различни режима - само въздух, само бензин или комбинация от двете. Дебют на автосалона ще направи и концептът C1 Urban Ride. Прототипът е всъдеходна модификация на компактния хечбек. Двигателите са 1-литров и 2-литров с мощности съответно 86 и 82 к.с. С интерес се очаква и концептът Citroen Divine DS, в който голямо внимание привличат кристалите Swarovski в салона.

Peugeot

Дебют на автомобилния салон в Париж ще направи концепцията 208 HYbrid Air 2L, която също харчи 2 литра на 100 км. Тя е базирана на тривратия 208. Задвижването е хибридно и използва бензин и компресиран въздух, чийто резервоар е под багажника. Също както при Citroen C4 Cactus AIRFLOW 2L автомобилът работи само на въздух, само на бензин или в комбинация от двете. Двигателят пак е 3-цилиндров 1,2-литров.
Другите два прототипа, които феновете ще могат да видят, са кросоувърът Peugeot Quartz и Peugeot Exalt. Пълният plug-in хибрид Quartz се задвижва от 1,6L THP двигател с 270 к.с. и два електромотора. Сумарната мощност на системата е 500 к.с. Петместният модел с хибридно задвижване Exalt ще бъде показан в нова визия. Голяма част от каросерията е направена от необработена стомана, задната част е с така наречената Shark Skin (кожа на акула). Дървото в интериора се нарича Newspaper Wood и всъщност е направено от финансовите страници на големите всекидневници. На щанда на компанията ще бъдат показани и други автомобили, сред които новият Peugeot 508 и Peugeot 308 GT с мощност 205 к.с.

Suzuki

Японската компания ще покаже изцяло новия Suzuki Vitara. Моделът е серийната разработка на концепта iV-4, който бе показан за първи път на салона във Франкфурт миналата година. Той притежава автентичен SUV дизайн, подчертан с уникалната ALLGRIP 4WD технология на Suzuki. Засега не се разкриват всички детайли относно новата Vitara, но със сигурност моделът ще впечатли с актуална гама от дизелови и бензинови двигатели, модерни технологии, възможности за екстериорна персонализация и ниски показатели за разход на гориво и вредни емисии. Продажбите ще стартират през пролетта на следващата година.

BMW

Две световни премиери и много новости в моделната гама на BMW са в центъра на представянето на концерна в Париж. Дебют ще направят BMW Серия 2 Кабриолет и новото BMW X6. Освен това ще бъдат представени и новите четирицилиндрови двигатели за BMW Серия 5, ексклузивен модел на луксозните лимузини BMW Серия 7, както и иновациите в програмата на BMW ConnectedDrive. По време на специализираното изложение ще се състои и премиерата за Франция на BMW Серия 2 Active Tourer и иновативния Plug-in хибриден спортен автомобил BMW i8.

Renault

Френската компания Renault обещава да удиви посетителите на автосалона със своя свръхикономичен прототип EOLAB. Този автомобил съчетава 1-литров двигател с мощност 75 к.с., електромотор с мощност 68 к.с. и 3-степенна скоростна кутия. Концептуалният модел може да измине 100 км само с 1 литър гориво. Автономната работа на ток е ограничена до 60 км. Световна премиера ще направи и новото, пето, поколение на семейния ван Espace. Моделът ще има напълно нова централна конзола и нови светлини, както и конфигурация с 5 или 7 места.
При марката Dacia новостите пък ще бъдат свързани с новите офроуд версии Lodgy Stepway и Dokker Stepway. Щандът на Nissan във френската столица ще включва концепцията Townpod, новите Micra, Juke, Leaf, освежената версия на X-Trail, както и спортния Pulsar Nismo.

Opel

С три световни премиери германският производител ще зарадва феновете си. Може би най-очакваната от тях е на новата Corsa. Автомобилът ще се предлага в две версии - с 3 и с 5 врати. Линията мотори ще бъде допълнена от два бензинови турбоагрегата. Единият е 1,0-литров SDI с 3 цилиндъра, който ще се предлага в 2 варианта на мощност - 90 и 115 к.с. Топ-версията на Corsa ще може да се поръча с 1,4-литров агрегат със 140 к.с. Този двигател се поставя на текущото поколение Astra. Спортният ADAM S също ще дебютира в Париж. Водачите, които обичат да се наслаждават на динамично шофиране, могат да разчитат на 1,4-литровия Turbo ECOTEC двигател със 110 кВт/150 к.с., съчетан с 6-степенна механична трансмисия. От началото на 2015 г. Mokka пък ще се предлага с напълно новия дизелов двигател 1,6 CDTI с мощност от 100 кВт/136 к.с. Четирицилиндровият агрегат ще замени актуалния 1,7-литров дизел в гамата на Mokka.

Ford

Ford Motor Company ще покаже изцяло новия S-MAX - поредно поколение на иновативния спортен мултифункционален автомобил, както и стилните нови C-MAX и Grand C-MAX. Очаква се новият Ford S-MAX да предложи за първи път в историята си система за задвижване на четирите колела. Ford C-MAX и Grand C-MAX ще се предлагат и с нови двигатели - 1.5 TDCi със 120 к.с. и 1,5 EcoBoost със 150 и 180 к.с. Големият дизел 2.0 TDCi е ревизиран и се предлага в мощности със 140 и 163 к.с. В гамата е и базовият 1.0 EcoBoost със 100 и 125 к.с.
Ford ще представи също и гама от значими нови модели за Европа, сред които изцяло новият Edge, европейският Mustang и новият спортен Focus ST с бензинов и дизелов двигател.

Audi

Концепцията Audi TT Sportback с четири врати ще дебютира в Париж. Твърди се, че автомобилът ще се задвижва от 2-литров 4-цилиндров TFSI турбоагрегат, генериращ 400 к.с. Премиера ще направи и Audi TT S Роудстър. Сгъваемият електрически покрив е наличен в черно, сиво и титаниево и се прибира за 10 сек при скорост до 50 км/ч. Audi ще предлага за ТТ Roadster два 4-цилиндрови турбоагрегата - 2 литра TFSI с 230 к.с. и 370 Нм и 2 литра TDI със 184 к.с. и 380 Нм. Ако това не е достатъчно мощно, то версията TT S с 2-литров TFSI ще генерира 310 к.с. и 380 Нм и ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,9 сек.
Компанията ще покаже и версия с 600 к.с. на RS 6 Avant, както и фейслифта на А6.

Mercedes

Обновената версия на B-класата ще направи премиера във френската столица. В гамата от мотори влизат четири дизелови (90-177 к.с.) и четири бензинови агрегата (122-211 к.с.), както и един, работещ на метан. През ноември ще се появи и електрическа модификация, наречена B Electric Drive. Новите C63 AMG и C63 AMG S, задвижвани от би-турбо V8 двигател с обем 4 литра, също ще дебютират. По-слабият вариант - C63 AMG, генерира 475 к.с. и 650 Нм. По-мощният C63 AMG S е настроен да генерира 510 к.с. и 700 Нм. Увеличената мощност позволява спринт от 0 до 100 км/час за 4 сек. (4,1 при комбито). Максималната скорост е ограничена на 250 км/час.

Други хибриди

Хибриди ще бъдат показани и на щандовете на азиатските компании. Toyota анонсира "зелен" компактен кроссовер C-HR, за който още не се знае почти нищо. Японският производител ще докара в Париж и новата модификация на концепта Toyota FCV, който е предвестник на първия водороден модел Toyota. Kia подготвя за премиера хибридния бизнес седан Optima T-Hybrid, който има 1,7-литров турбодизелов двигател, компактен електромотор и 48-волтова батерия. Хибридната новина от Mitsubishi е всъдеходът Outlander PHEV Concept-S, снабден с 2-литров бензинов мотор V4 и два електродвигателя с мощност по 82 к.с. всеки.

Екзотика

Ferrari ще докара в Париж най-мощната версия на 458 с открит покрив. Ferrari 458 Speciale A ще бъде произведен в ограничен тираж от 499 бройки, всяка на цена от 300 000 евро. Роудстърът е снабден със същия двигател, който е поставен и в купето - 4,5-литров атмосферен с мощност 605 к.с. и 540 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 3 сек. Bentley пък ще покаже модела Mulsanne Speed. Автомобилът се задвижва от V8 6.75-литров бензинов двигател с двойно турбо, който генерира 530 конски сили и 1100 Нм максимален въртящ момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай