Компютър рисува като Рембранд

Компютър рисува като Рембранд | StandartNews.com

Екип от специалисти, работещи в партньорство с Microsoft, е произвел триизмерна картина в стила на нидерландския майстор Рембранд, пише BBC News, цитиран от "Фокус".

От естествени цветове и театралната игра на светлини и сенки до плътните слоеве боя - всички белези показват, че този портрет е нарисуван от холандския художник Рембранд. Всъщност обаче е създаден от компютър след двегодишно сътрудничество между Microsoft, Техническия университет на Делфт, галерията Маурицхойс и къщата музей на Рембранд в Амстердам.

Портретът е създаден, след като творбите на художника са анализирани от компютър. Изследователите са направили софтуерен проект, доближаващ се възможно най-много до стила на Рембранд. След това проектът е бил отпечатан триизмерно, за да се пресъздаде и повърхността на маслена картина.

Компютри са анализирали информация от творби на майстора и са открили модели, характеризиращи работата му - как той би оформил очите в портрет на човек, например. След това са били разработени алгоритми за машинно учене, които да направят нов портрет, имитирайки стила на Рембранд. Компютърът е получил задача да направи портрет на мъж от кавказки тип на възраст между 30 и 40 години, с брада и мустаци, носещ черни дрехи с бяла яка и шапка.

"Имаме много информация за Рембранд", обяснява Джорис Дик от Техническия университет в Делфт, но можем ли да създадем нещо, което да изглежда като нарисувано от него? Това беше изкушаващ въпрос".

Избраните творби са нарисувани между 1632 и 1642 г. и на тях са изобразени европеидни мъже на възраст 30-40 години, облечени в черни дрехи и носещи бради, за да се ограничи броят на вариациите.

За повече детайли екипът използвал 3D скенер, за да анализира текстурата на щрихите с четка, направени от художника. Накрая портретът е принтиран на триизмерен принтер с 13 слоя мастили, за да се получи реалистичен ефект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай