HondaJet е лукс и скорост в небето

HondaJet е лукс и скорост в небето | StandartNews.com

Новото японско чудо е най-доброто в бизнес авиацията

В кабината екран симулира релефа и терена под самолета

"Машината с двигатели над крилата" е прозвището на революционния самолет на Honda, клон на автомобилния производител. Въздухоплавателното средство е разработвано повече от 20 г. в лабораториите на японската компания. HondaJet бе сред най-големите атракции на тазгодишното издание на изложението "Европейска бизнес авиационна конвенция"(EBACE 2015) в Женева.

Изложени бяха 53 от най-модерните железни птици. Възможностите на HondaJet бяха демонстрирани на 6 летища. Над 10 000 души успяха да се докоснат до най-напредналия в техническо отношение бизнес самолет в света.
"Ние сме изключително щастливи да бъдем свидетели на изпълнението и надеждността на HondaJet по време на световната обиколка и се вълнуваме, че сме в Европа", сподели Мичимаса Фуджино - президент на самолетостроителната компания, дъщерна на Honda.

Цената на самолета бижу е $4,5 млн.

HondaJet предлага висок клас експлоатационни качества, комфорт, функционалност и ефикасност. Самолетът е най-бързият, летящ на най-голяма височина (13,4 км) и възможно най-икономичен от своя клас. Машината обединява последни писъци на авиацията, сред които уникалният "двигател над крилото", който повишава аеродинамичните качества. Другата полза на новия двигател е, че той редуцира драстично разхода на гориво и намалява челното съпротивление.

Необичайната му позиция редуцира вибрациите в кабината и салона, както и шума. Трептенията от двигателя минават през крилата, като краищата им потреперват, изхвърляйки ги от корпуса. Това е възможно заради използваните последен клас композитни материали, вложени в HondaJet. С тях се постигат т.нар. "гъвкави крила", каквито имаше някогашният правителствен самолет ТУ-154. "Този тип самолети возят меко", отбеляза авиоинженер Михаил Градинаров.
Конструкцията на HondaJet е изцяло в полза на пътниците му.

Багажните отделения са две - едно в носа и едно в опашката, което е в пъти по-голямо спрямо това на други машини от подобен клас. В него се побират 12 куфара, 2 сака и 2 големи раници за голф или 2 калъфа за контрабас. Екстрата е възможна именно заради позицията на двигателите. Общият товарен капацитет е 1.8 куб./м.
Японският самолет се задвижва от два икономични турбовентилаторни реактивни двигателя GE Honda HF120. Машината е проектирана за двама пилоти, но това не значи, че е задължително да бъде управлявана от командир и пилот.

Тя може да бъде "подкарана" и от собственика й

стига той да има правоспособност за въздухоплаване.
Кабината е оборудвана с най-висок клас апаратура. Тя е снабдена с три 14-инчови екрана, които реагират на докосване (touch screen). Върху тях се отразява актуалната информация от датчиците по корпуса на самолета за температура, височина, курс и скорост.

На средния мониторен модул между двата пилотски екрана може да бъде получена актуална информация за хидравликата, електрическата система, двигателната система, горивната, позициониращата (GPS) и тази на автопилота. На екрана също може да бъде показана в реално време метеорологичната обстановка над съответната географска ширина. Модерната възпроизвеждаща образи техника създава и симулация на терена, над който самолетът лети. Така пилотите са улеснени и няма нужда постоянно да разпъват карти в кабината, за да се информират за релефа й.

Интериорът на HondaJet хваща окото и на най-претенциозните естети. Отделено е специално внимание на детайлите. В салона пасажерите се радват на комбинация от висок клас пластмаси, красив дървен материал и метални кантове. Не се забелязват никакви винтове и нитове в конструкцията на салона. Мебелите са изключително компактни и функционални. Пасажерът се ползва с лукса на индивидуален панел за контрол на осветлението. От панела, чийто монитор реагира на докосване, също така може да се избира музика и да се настройва силата на звука.

Срещу всяка седалка има монтиран видеоекран, на който могат да се гледат филми, за да бъде пътуването и забавно. Поредната революционна нотка в самолета са стъклата. Те нямат пердета или движещи се механични елементи, които да спират светлината. С допир до сензорния екран прозорците просто потъмняват, осигурявайки спокоен сън на пътуващите. Седалките са ергономични, предвидени са да удовлетворят структурата на всяко тяло. С HondaJet могат да пътуват от 4 до 6 пасажери.

Технически характеристики:

Екипаж: 1 или 2
Пасажери: от 4 до 6
Дължина: 12,99 м
Размах на крилата: 12,12 м
Височина: 4,54 м
Максимално тегло: 4 175 кг

Възможности:

Максимална скорост: 778 км/ч
Крейсерска скорост: 483 км/ч
Дължина на полета: 2, 2 км
Дистанция за излитане: 1,3 км
Дистанция за кацане: 1 км
Максимална височина: от 2,4 км до 13,4 км
Капацитет на горивен резервоар: 1,3 т
-----

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай