Горещият Peugeot 308 GT

Горещият Peugeot 308 GT | StandartNews.com

Хечбекът предлага прекрасен баланс между мощност, управляемост и комфорт

Не е лесно да прибавите спортен характер на стандартен хечбек и в същото време да запазите комфорта при шофиране. Самите шефове на Peugeot признават, че моделът 308 GT не е най-добрият автомобил в своя клас. Кое е най-важното за едно такова "зверче" - добра управляемост, комфорт на високо ниво, голяма мощност или всичко това, събрано заедно? Балансът, отговарят французите и съм напълно съгласен.

Peugeot 308 бе обявен за Автомобил на 2014 г. в Европа. На изложението в Париж миналата есен компанията показа динамичната му версия GT, която със сигурност ще си спечели почитатели. Защото балансът между управляемост, комфорт и мощност наистина го има. Външно 308 GT не се отличава много от "обикновения" модел, но привлича с излъчването си. Изглежда като спортен автомобил, въпреки че е с 5 врати. Страхотно впечатление правят предните LED светлини, които са съставени от 62 светодиода. Мигачите също са изключителни, разположени над допълнителните странични решетки за охлаждане на двигателя. В задната си част моделът впечатлява с лакираната в черно тръба на ауспуха и декорациите тип двоен ауспух. Надписът GT гордо стои върху предната решетка, задния капак и предните калници. Купето е притиснато към земята с още 7 мм отпред и с 10 мм отзад. Джантите са алуминиеви 18-инчови Diamant, обути в нископрофилни гуми Michelin Pilot Sport 3, които осигуряват прекрасно сцепление с пътя. Амортисьорите и пружините пък са настроени с до 20% по-висока твърдост.

Салонът напомня на този в 308, стилен и комфортен, няма излишни бутони. Интериорът е с много качествени материали - мека пластмаса, кожа, червени декоративни шевове. Големият стъклен покрив пък придава чувството на свобода.

Стандартният Peugeot 308 бе един от първите автомобили, в който бе усетена необходимостта на "таблетното" поколение. Обикновените копчета и лостчета бяха заменени със сензорен екран, интерфейсът получи името i-Cockpit, напълно в духа на технологичното време, в което живеем. Бордното табло, разположено на нивото на очите, за да не отклонява погледа от пътя, е с нов фон с мотиви на шахматна дъска. При подаване на контакт, автомобилът поздравява водача с GT съобщение за добре дошли, а големият екран светва в преобладаващо черно и червено.

Под капака на тествания автомобил има бензинов двигател с обем 1,6 литра, мощност 205 к.с. и турбина Twin Scroll, съвместна разработка на PSA и BMW. Налягането на непосредственото впръскване на горивото е вдигнато от 120 до 200 бара. За по-доброто охлаждане на двигателя са направени още няколко дупки в предната броня. Скоростната кутия е 6-степенна механична. Подобен е моторът в Peugeot 208 GTI и Mini Paceman JCW. Той изпълнява добросъвестно задълженията си, ускорява автомобила от място до 100 км/ч за 7,5 сек (което без проблем прави и на втора предавка), а максималният му въртящ момент е 285 Нм, достъпен още при 1750 об/мин. Средният разход на гориво е 7,4 л/100 км в града, 4,6 л извън и 5,6 л комбиниран цикъл. Автомобилът подробно повтаря профила на пътя, меко отработва големите неравности, като запазва контакт с повърхността, когато попадне върху дупки и "вълни". Малкият волан помага за чувството на увереност, когато по-острите завои се взимат на висока скорост. Хечбекът се предлага с още един двигател - 2-литров дизелов с мощност 180 к.с. и максимален въртящ момент 400 Нм при 2000 об/мин. Той е съчетан с 6-степенна автоматична Quickshift трансмисия.

Peugeot 308 GT има нова особеност - спортният комплект Driver Sport Pack. Това, всъщност, дори не е пакет, а само един бутон sport, който придава по-голяма агресивност на автомобила. Педалът на газта става по-отзивчив, усилието върху волана се намалява и шофьорът получава повече възможности за управление. Цветовете на приборния панел грейват в огненочервено, вместо в бяло, появяват се данни за мощността, въртящия момент, налягането в турбокомпресора, надлъжно и напречно ускорение и др. Чува се вече и ръмжащ звук, като от V8 двигател, а не от четирицилиндров. Звукът е фалшив - не идва от ауспуха, а от шестте тонколони, вградени във вратите и предния панел. Това не е подсилен звук на самия двигател, а синтетичен, електронно регулируем, който променя тембъра и силата си в зависимост от скоростта на движение и предавката. Освен това той не пречи на околните, защото се чува само от тези в салона. И въпреки че е изкуствен, страхотно гали ухото.

Пакетът в помощ на водача Driver Assistance Pack, а именно радар, интегриран в предната част на автомобила, пък съчетава три устройства - активен регулатор на скоростта, сигнал за риск от сблъсък и автоматично аварийно спиране. Тестваният автомобил е оборудван с Hill Assist, автоматични фарове, автоматични предни чистачки, електрохромно вътрешно огледало за обратно виждане, преден и заден парктроник, система за наблюдение на мъртвата зона, двузонов климатроник, старт/стоп система, безконтактен достъп и запалване и др. Стартовата цена на 308 GT е 53,689 лв. с ДДС, а тестовият модел струва 62 111 лв. с ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай