Часовникът на Фердинанд смайва в Лондон

Часовникът на Фердинанд смайва в Лондон | StandartNews.com

Кралица Виктория създава мода в носенето на хронометри

Шедьоврите са подредени в галерия "Сачи"

Кралица Виктория си избира син, емайлиран джобен часовник с цветя по време на Великата изложба на индустриални произведения на всички нации, провела се в Хайд парк в Лондон през 1851 г. И репутацията на производителя "Патек Филип" литва до небесата. Превръща се в хит за синьокръвните фамилии по цял свят. Съпругът й Албърт също си поръчва модел на марката.

Всички бижута на "Патек Филип" в момента са изложени в галерия "Сачи" в британската столица, като сред тях са и двата 18-каратови златни часовници на княз Фердинанд. Той ги поръчва през 1890 г. Единият от тях, по данни на "Кристис", е продаден за около 130 000 долара. На гърба на изложения в "Сачи" часовник има и портрет миниатюра на Фердинанд, където изглежда доста елегантен, отчитат от "Дейли телеграф".

През останалото време от XIX век повечето от произведенията на компанията са купувани от високопоставени лица. Те са правени по специална поръчка, красиво декорирани с отличителни черти, и често пъти са върху тях има портрети, както и гравирани инициали. Не всички часовници, изработени за кралски особи, са били предназначени за лична употреба. Тези фино изработени и високо ценени шедьоври понякога са били използвани като дипломатически подаръци.
Притежания на марката имат Николай II, последният император на Русия, Александър Първи, крал на Сърбия, Мария Пиа, кралица на Португалия, Луиза, кралица на Дания, Рама V, крал на Сиам и други.

В "Сачи" показват 400 часовника - от първите до последните модели на компанията - аранжирани в 12 тематично оформени стаи на площ от 2200 кв метра. Уникалната експозиция предлага рядък вътрешен поглед над творбите - те са и шедьоври, и лични спомени, но и примери за изобретателност. Те са и съд, в който е запечатана история. Експонатите могат да бъдат видени до неделя. По този начин от "Патек" празнуват своята 175-годишнина. "Вие не само притежавате този часовник, а го пазите и за бъдещите поколения" е рекламното мото. Основатели на марката са Антоан Норберт де Патек и Жан Ейдриън Филип. Двамата се срещнали по време на търговско изложение в Париж. Жан Ейдриън Филип е създател на първия джобен часовник, навиващ се с помощта на ключ. Преди общото си приключение двамата са закупували нови неупотребявани часовници и ги украсявали с различни кристали и компоненти и след това ги препродавали. През 1851 г. на Великата изложба в Лондон те показват първия си изобретен часовник с механизъм на Жан Филип, който се задвижва без помощта на ключ. През 1863-а швейцарската компания патентова така наречената плъзгаща юзда. Това е часовник, който заражда развитието на автоматичните механични часовници. Днес "плъзгаща юзда" е в почти всички автоматични часовници.

Компанията е регистрирала повече от 70 патента в областта на часовникарството. През 2001 година създава и собствен музей на 4 етажа, където излагат всички модели, произведени и патентовани през годините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай