Сезонът на дайвинга

Сезонът на дайвинга  | StandartNews.com

Подводният свят е по-добрият, казва Любо Дилов-син
Известни и анонимни маниаци летят тези дни към Червено море

Сезонът на дайвинга разпалва спортни, приключенски и естетски страсти, които могат да бъдат охладени единствено от водата. "Който веднъж е имал късмета да попадне сред мълчаливия, но фантастичен свят на Червено море, не може да го забрави. Той се превръща в истински философ, променящ представите си за живота", категорични са дами и господа от развлекателната индустрия, арт и бизнес средите, които са влюбени в Египет и неговите прелести. Сред най-изявените гмуркачи между артистите са Деян Донков, Владо Карамазов, Юлиян Вергов... Ути Бъчваров отдавна е "зарибен" на макс. Пада си дори по големите акули - неотдавна триметрова го срещнала очи в очи, но се разминали по живо, по здраво, защото й се сторил леко мършав. Мистър "Вкусно" редовно организира по дузина авери, с които търсят потънали кораби край бреговете на Египет. "Флората и фауната няма равни по красота и изненади", споделя чаровникът с черпака. Любо Дилов-син пък се майтапи, че е червен само на излизане от любимото си море. И че действителността под повърхността му е много по-привлекателна и спокойна, отколкото всичко, което се случва "отгоре". Неслучайно знаменитости и "обикновени" маниаци от десетки националности си правят срещи из местните курорти. Всички те са наясно с правилата - не бива да докосват коралите нито с ръце, нито с плавници. Гмуркаш се само с човек, на когото можеш да имаш пълно доверие. Ако си дебютант, изпълняваш безпрекословно заповедите на професионалния водолаз.

Тези дни от експедиция по свещените земи на фараоните се завърна актрисата, сценарист, режисьор и продуцент Биляна Траянова. Тя ще разкрие най-вълнуващите си моменти в новия епизод на "Без багаж", наречен "Райският остров" - във vbox7.com и във Facebook страницата "Без багаж", където се върти и новата игра на риалитито.

"Посрещаме утрото в небесата над Сахара. Пилотът ни предупреждава, че ще минем над пирамидите в Гиза и Сфинкса... Взираме се, но така и не можем още да настроим зрението си да вижда детайлите в пясъците. Самолетът ни е пълен със запалени водолази, които са се запътили към островите Брадърс.

Посвещаването ни в тайнството е уникално - съвсем като за кино. Нямахме и най-малката представа какво би могло да се крие под онази тънка синя линия, отделяща света на хората от другия - на всички прекрасни морски създания, еволюирали в предполагаеми над 10 милиона вида. Невъзможно е да си го представиш, но цифрата е респектираща. Досега са описани около 230 000 вида - което означава, че остават милиони за откриване и изучаване... В момента, в който се потопихме, осъзнахме, че това ще е първата ни от много следващи срещи с красивите същества и гледки край рифовете. В мига, в който се замислиш, че водните пространства на планетата са обединени в единна стихия, започваш да усещаш магията на сътворението и да забелязваш всеки неин щрих около себе си. Прозрачните води на Червено море свързват Азия и Африка - на юг то стига до Индийския океан, на север са Синайският полуостров, заливът Акаба и Суецкият канал, преминавайки през него, се озоваваш в Средиземно море. Червено море е дълго около 2350 километра, а в най-широките си области достига 350 километра. Най-голямата измерена дълбочина е 2500 метра, площта му е 450 000 квадратни километра.

Най-популярни от десетките острови са двамата Брадърс - с фар, построен от британците през 1883 г. Край "Братята" могат да се видят сини акули и акули-чук. През 2012 г. CNN поставят "Големия брат" в списъка на 50-те най-добри места за гмуркане. На Свети Джон пък има вулкан с най-висока точка от 235 метра. Въпреки това гнездят поне 9 познати вида птици. Във водите плуват манти, змиорки, сепии, риби крокодили, октоподи. Името на Червено море идва директно от гръцкото Erythra Thalassa. Според позната теория, названието му е свързано с бактерии, чийто сезонен цъфтеж е в цвета на кръвта. Според други пурпурните тонове са подвластни на намиращите се в близост планини, богати на идентични по багри минерали".

В плитчините Биляна се е снимала за спомен с ангелски риби, "пеперуди" и още безброй същества, изпъстрили прозрачните сини води с всички нюанси на червено, зелено, жълто, на лилави точки или розови райета... "Кардинали", "клоуни", "морски краставици" и "обикновени" делфини пък е срещнала в място, наречено "Каймакът на млякото" - оказва се, че в Египет така наричат и красивите момичета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай