В човешкия мозък има център на песимизма
Взимайте витамини, но не на хапчета, поемайте ги от храната


15:50 ч.

31.07.18

3 мин.

0

2

0

Учени определиха полезните свойства на бирата

от Стандарт |

Учени определиха полезните свойства на бирата

79 съединения в пивото са изследвани чрез високотехнологичен анализ


След серия от 2-годишни изследвания на пивото и метаболитен анализ, български учени вече могат подробно да определят уникалния състав на всяка една от произвежданите у нас бири. Специалното проучване е извършено от научен колектив експерти от Агробиоинститута към ССА (Селскостопанската академия), Центъра по биология на храните, Химическия факултет на СУ и Института по криобиология и хранителни технологии към ССА. Резултатите от изследванията, бяха представени на 9-тата Национална конференция на Българското дружество по хранене и диететика.


С подробното определяне на метаболитния състав на различните марки пиво учените са идентифицирали полезните вещества и ароматичните съединения, характерни за отделните видове бира. Софтуерният анализ на резултатите показва ясно изразен и специфичен метаболитен профил на всяка бира, както и групиране на показателите в клъстери според вида на пивото.


Метаболитите са нискомолекулни съединения, междинни или крайни продукти от обмяната на веществата при всеки жив организъм. На практика метаболитите изграждат биологичните обекти (включително храни и напитки) заедно с високомолекулните компоненти - белтъци, въглехидрати, мазнини и нуклеинови киселини.


При метаболитния анализ се използва високотехнологична апаратура, наречена газова хроматография, която позволява отделните метаболити (съединения) в пивото да се сортират и идентифицират поотделно с помощта на мас-спектрометрия. Основно предимство на метаболитния анализ е, че с него се определят едновременно десетки, дори и стотици вещества.


В представеното изследване общо са включени 12 популярни български марки бира, закупени от магазинната мрежа. Във всяка отделна проба (марка пиво) са определени 79 съединения, принадлежащи към следните класове: аминокиселини, органични киселини и алкохоли, феноли, моно- и дизахариди, естери, терпени, монотерпенови алкохоли, оксигенирани секвитерпени и сесквитерпенови въглеводороди. Софтуерният анализ на резултатите показва ясно изразеният и специфичен метаболитен профил на всяка марка бира, както и групиране на показателите според вида на пивото – тъмно, светло, непастьоризирано.


Светлите и непастьоризирани бири съдържат повече органични киселини и аминокиселини. В най-голямо количество при тях е пролинът, който е мощен антиоксидант и е основна молекула на колагена – белтъкът, изграждащ сухожилията и съединителната тъкан. Ето защо той е особено благоприятен за активните хора. От трите изследвани видове бира, най-много пролин, с около 50-90% повече, се съдържа в непастьоризираната бира.


Тъмните пива имат по-малко пролин, но за сметка на това при тях са повече ароматните вещества, като различни естери, терпени, терпенови алкохоли, сесквитерпени и др. При тях е високо съдържанието на ланалола (най-висока 8,59%), меланоидините и също идващите от хмела метаболити - карофилен (най-висока 7,3%) и алфа-хумулен (най-висока 5,7%). Последните две съединения за изключително полезни за хората, тъй като имат силно антитуморно, антивъзпалително и антибактериално действие.


Така посоченото процентно съдържание на някои от съединенията от метаболитния анализ е представено в относителна стойност, представляваща тегловното разпределение на веществата от съответния химически клас. Резултатите от метаболитния анализ се обработват посредством специализиран софтуер за статистическо сравняване по метод наречен „Анализ на главните компоненти (Principal Component Analysis). Измерването на идентифицираните с проучването 79 вещества и тяхната концентрация в пивото обогатява не само знанието за продуктовата категория, но е и първото подробно определяне на метаболити в произвежданите у нас бири.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:26 · 01.08.2018
Странни летящи същества,заснети с инфрачервена камера.Какво е това?Сега ли идват или винаги са били сред нас?Гледайте краткото видео и дайте своя отговор.
Видето тук:https://www.youtube.com/watch?v=OCqykB8Suh4
Потребител · 18:05 · 31.07.2018
ПРОДАЖБИНЕ ЯВНО НЕ ВЪРВЯТ И СТАНДАРТ ПЕЧЕЛИ НЯКОЙ ЛЕВ С ТАЗИ СТАТИЯ. ДОЛНО. ГНУСНО. И НЕМОРАЛНО Е. ЩО НЕ КАЖЕТЕ КОЛКО КАТАСТРОФИ СТАВАТ ОТ " ПОЛЕЗНИТЕ " СВОЙСТВА НА БИРАТА. ЩО НЕ КАЕТЕ КОЛКО ХОРА СЕ АЛКОХОЛИЗИРАТ. НЯМА ДА ВИ СПОМЕНАВАМ МАЙКИТЕ. И ТЕ МИРИШАТ КАТО ВАС
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент