23:45 ч.

20.11.17

2 мин.

0

3

0

Учени: Догодина удрят катастрофални трусове

от редактор |

Учени: Догодина удрят катастрофални трусове

2018 г. може да донесе силни земетресения по целия свят заради едва забележимото забавяне във въртенето на Земята, предупреждават учени, цитирани от световни агенции.


На традиционната среща на Американското геоложко общество Ребека Бендик от Университета в Монтана и Роджър Билъм от Колорадския университет обясниха разкритията си, че малки изменения във въртенето на Земята могат да предизвикат големи промени в земята на планетата и да доведат до движение на тектонични плочи. Те прогнозират най-голямо влияние да има в екваториалните региони, където живеят около 1 милиард души. "Корелацията между въртенето на Земята и сеизмичната активност е силна и подсказва, че ще има увеличаване броя на земетресенията през следващата година", поясни Билъм пред в. "Гардиън".


Учените изследвали всички земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер през последното столетие. Те установили 5 периода на увеличена сеизмична активност, която се случва приблизително в интервал от 32 г. В тези цикли има 25-30 силни земетресения на година. През останалото време средно са около 15 големи земетресения годишно", изтъкна Билъм. Последният период на намаляване на сеизмичната активност започна преди четири години, след унищожителните трусове в Хаити и Япония през 2010 и 2011 г., при които загинаха над 118 000 души. "Заключението е ясно. Догодина ще трябва да видим значително увеличаване броя на силните земетресения", прогнозира той. "Досега тази година станаха около 6 силни труса, в началото на следващата може да имаме 20", смята Билъм.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:02 · 30.11.2017
И каква е идеята на тази статия? За нищо друго не се сещам, освен поръчка от застрахователни компании.
Shopeto · 18:06 · 05.06.2018
@Потребител Идеята е да си купиш каска и кашон консерви. Ако се сбъдне, си подготвен, ако ли пък не, консервите все ще ги изядеш, а пък каската... абе и тя все за нещо ще послужи... :)
Потребител · 04:28 · 21.11.2017
мърши,
научeтe моля българския прeди да започнeтe да работитe като рeдактори
аман от нeграмотници
Корелацията? а?
нe знаeтe каква e българската дума?
ами Гугъл знаe!
Correlation - взаимна зависимост
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент