Пак ще е петък, 13-и!

Пак ще е петък, 13-и! | StandartNews.com

Тази година суеверните ще треперят три пъти, за последно - през ноември

Бог изгонил Адам и Ева от рая на прокълнатата дата

Ето че и този петък ще е 13-и. Злокобната дата, от която се страхуват мнозина, ще се случи за втори път през 2015 г. Тази година ни очаква и трети фатален петък - през ноември. По цял свят суеверните хора изтръпват на този ден. Те очакват неприятности, предпочитат да си останат у дома, ако е възможно, и приписват всички нещастия на фаталната дата. Имат ли основание? "Стандарт" събра най-стряскащите факти за петък, 13-и.

Страхът от петък 13-и се нарича "параскевидекатриафобия". Думата е с гръцки произход и е съставена от три други - "параскеви", което означава "петък", "дека триа" е "тринадесет", а "фобия" е "страх". Още в древни времена хората по цял свят са се страхували от този ден. Стари поверия гласят, че на петък, 13-и, 12 вещици си правят сборища, на които са канят таласъми и други тъмни създания. А в разгара на веселието им,

когато изгрява пълната Луна, се появява и Сатаната

Според друго предание, когато Ева опитва забранения плод и заедно с Адам са прокудени от рая, е именно петък, 13-и. В такъв зловещ петък Каин убива брат си Авел, а разпятието на Христос също е в петък.

Има и друго основание от тази дата да ни настръхват косите, но то почива на исторически факт. На 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип IV и папа Климент V, са арестувани Жак дьо Моле, Великия Магистър на Ордена на тамплиерите, заедно с хиляди рицари от ордена. Заради обвинения в ерес те са подложени на зловещи изтезания - някои са изгорени на клада, а други - екзекутирани. От този ден нататък петък, 13-и, се счита за лош от последователите на тамплиерите.

В края на XVIII в. фобията така се разпространила сред англичаните, че властите на Острова решават публично да докажат абсурдността на суеверието. Те сковават кораб на фаталната дата и го нарекли "Петък". Пак на 13-и той излиза за първи, но и последен път, в открито море. Оттогава няма ни вест, ни кост от екипажа и кораба.

И днес мнозина моряци се страхуват

и отлагат излизането си в открито море, ако е петък, 13-и. С тази дата е свързано и едно от най-големите корабокрушения на ХХ век. В петък, 13 декември 1907 г., един от най-големите за времето си кораби - 7-мачтова шхуна "Томас Лаурсон", се разбива в рифовете.

На 13 април 1970 г. пък експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката "Аполо 13" за кацане на Луната. Тя е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3), а екипажът все пак оцелява по чудо.


И Джак Изкормвача носи числото на злото

* Най-дългият период без петък, 13-и, може да бъде най-много 14 месеца.
* Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.
* Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж.
* Много летища пропускат 13-ата писта.
* Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая.
* Във Формула 1 няма болид с номер 13.
* Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12,5 или 12А звучи не така стресиращо.
* Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).
* Според законите на американския щат Индиана в петък, 13-и, всички стопани на черни котки трябва да пускат питомците си на разходка на улицата само ако им сложат звънче на нашийника.
- Едно от табутата, свързани с петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.
* Има 13 оплитания на въжето в стандартната бесилка и 13 стъпки, водещи до ешафода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай