Кулинарни хитрини от Трънско: Таратор без мляко и чорба от джанки

Кулинарни хитрини от Трънско: Таратор без мляко и чорба от джанки | StandartNews.com

В горещите дни гозбата трябва да е кисела

Граовският край има на какво да научи пестеливите домакини. Освен че излизат много евтини, местните манджи са изключително подходящи за жегата - леки и вкусни.

Най-важното обаче е да бъдат приготвени от домашни продукти.

Рецептите, по които навремето приготвяли манджи за жътварите на полето, се предавали от свекърва на невеста. Заради жегата те задължително били кисели. Менюто било просто - чорбица, пърженица и понякога мътеница. По-рядко правели зелник или постен гювеч, а месото напълно отсъствало. За манджите, научени от баба, днес си спомня пенсионираната учителка Милена. Сега тя живее в Перник, но детството й минало на село и даже закачила малко от времето, когато носели "ручок" на нивата. И днес в семейството й се прави пържено само от чушки и домати, което се подправя с нарязан чесън. Това била любимата манджа на трапезата на баба й през лятото. Спомня си, че пържените в домашно масло чушки с яйца сега не може да се постигнат по никаква технология. Начинът на приготвяне на ястията в калайдисан бакърен тиган - направо върху съчките в огнището или в глинено гърне, заровено в пепелта, придавали на ястията неповторим вкус. Милена и досега опитва да приготвя храната по старите технологии, но това става най-лесно при студените ястия. Като например таратор без кисело мляко. Той се прави от равни части копър и пресен чесън, нарязани на дребно. Прибавя се вода, сол и оцет на вкус. За разкош може да се сложи и краставица, нарязана на дребно. Хубаво е към тази лятна супа да се добавят репички, за да я овкусят и оцветят.

РЕЦЕПТИ

Супа от листа на цвекло

Киселата чорба била едно от най-предпочитаните ястия по време на жътва. Днес младите домакини се чудят защо по пазарите продават листа от цвекло, но едно време с тях се правело чорбичка, подобна на тази с други зелени листа - спанак, киселец, лапад. Има много варианти на приготвянето й. За най-непретенциозната супа са нужни 10-15 листа от цвекло, главичка кромид, един морков, шепа ориз, сол на вкус, бучка масло и 15-20 зелени джанки. Може да се направи с олио или зехтин, но едно време бабите са имали домашно масло, а оливията е била лукс. Първо в загрятата мазнина се задушават нарязаните лук и моркови, после към тях се добавят и нарязани листа от цвекло, които може и да се накъсат. Дръжките също се слагат. Като омекнат, се заливат с гореща вода и се добавят джанките. Когато зеленчуците са почти сварени, се добавя и шепата ориз, но тя не е задължителна. Тук фантазията на домакините може да се развихри и вместо ориз да се сложи фиде, а за допълнителен вкус да се прибавят и сушени гъби. Бабите правели тази супа по време на пости и без мазнина и казват, че била не по-малко вкусна. Съвременните домакини пък я застройват с мляко и яйце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай