Коремчето не е от бира

Коремчето не е от бира | StandartNews.com

В пивото няма мазнини и холестерол, пълнее се от мезето

Лято е, всеки гледа да се втали и да е във форма за слънчевите дни на плажа или партито край басейна. Навън обаче е горещо, търсим начин да се разхладим и освежим. И просто не можем да устоим на изкушението - поръчваме си ледена халба бира. Чувствате се гузни, че сте я изпили, защото хиляди пъти всеки е чувал всички тези приказки за биреното коремче. Не трябва!

Този мит вече е опроверган от ново проучване на Съюза на пивоварите в България за определяне на хранителната стойност на бирата. Оказва се, че съдържанието на калории в любимата напитка е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и питиета. От изследването, реализирано от "Център по биология на храните" и "Националeн център по обществено здраве и анализи" разбираме, че трябва да се притесняваме повече за фигурата си, ако обичаме да си пийваме спиртни алкохолни напитки. Хранителните (енергийни) показатели на пивото се изчисляват въз основа на сумата от калорийната стойност на съставките на бирата - белтъци, мазнини, въглехидрати и алкохол.

Родната бира е със сравнително ниско алкохолно съдържание - около 4,5%, а хитовите напоследък плодови бири - радлери, съдържат едва 1- 2% алкохол. Затова много по-пагубно за диетата ни е, ако пием "тежък" алкохол. Резултатите сочат, че средната енергийна стойност на бирата е 50,7 кcal на 100 г (милилитра). За едно стандартно пиво от 330 милилитра това означава около 167 калории, а за 1 бира от 0,5 литра - 253,5 кcal. Не е изненада, че с най-малко калории е безалкохолното пиво - едва 25 kcal, което, разбира се, се дължи на отсъствието на алкохол в него. С приблизително 43 калории на 100 милилитра са бирените миксове тип радлер, които са смес от традиционно пиво и плодов сок и са любими на жените. Според изследването с най-висока енергийна стойност е тъмното пиво, като причина за това са относително по-високите му нива на алкохол (около 5,9%) и на сухо вещество (градус Плато), което го прави предпочитано и през студените месеци. При умерена консумация пивото съдържа около 1/10 от обичайната дневна енергийна стойност за човека, която е между 2000 и 2500 kcal. А какво разбираме под "умерено количество"? Препоръчително е на ден да се пият до две бири за жените (като едната е 330 мл) и от три до четири за мъжете.

Направените лабораторни анализи потвърждават, че белтъците и мазнините в бирата са в минимални количества. Средната стойност за белтъците е 11,6 милиграма/100 г, а за мазнините - 16,8 милиграма/100 г. Заедно те формират под 1% от общото енергийно съдържание на пивото, което е пренебрежимо малък дял. Много по-притеснително за фигурата е, ако изберем да се разхладим със сладолед например. Резултатите от анализа за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. бирено коремче, тъй като бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари. Редица научни изследвания от последните години сочат, че коремчето се появява заради приемане на висококалорични и богати на мазнини храни - бързите закуски, сладките изкушения и т.н. Затова не се притеснявайте да вдигнете наздравица с пенливата напитка!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай