16-то издание на Международен фолклорен фестивал в Търново

16-то издание на Международен фолклорен фестивал в Търново | StandartNews.com

Велико Търново. Ще се проведе 16-то издание на Международен фолклорен фестивал - Велико Търново 2013 от 20 до 27 юли, обяви на пресконференция Емил Павлов, организатор на фестивала, предаде  „Фокус". Активно участие в реализацията ще има Община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов" ЕООД, както и Фондация „Международни Фолклорни Фестивали".

Фестивалът е част от кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година. Павлов посочи, че за 16-ти пореден път, в разгара на лятото Велико Търново ще се превърне в най-горещото и цветно място, обагрено от магията на фолклорното изкуство.

„Магия, защото ни пленява с красотата, неподправеността и настроението, което ни подаряват участници от близки и далечни страни, представящи своята култура и богат репертоар от музика, песни и танци. И ни правят съпричастни на желанието си, пътувайки по света, да раздават частица от себе си и в замяна да срещнат усмивки, аплодисменти и нови приятелства. Защото въпреки, че живеем в ерата на интернет, протегната ръка, топлината в погледа и истинската емоция от съпреживяното може да се изживее само така - „ръка за ръка за култура на мира", обобщи Павлов.

Участници в тазгодишното издание на фестивала ще бъдат фолклорни формации от Бразилия, Венецуела, Индия, Колумбия, Русия, Салвадор, Унгария, Чили и България. В него ще има бразилската самба, колумбийско мапале, руски казачок и индийските ритми от Пенджаб. „Нека станем част от този празник, да се откъснем от сивотата на ежедневието и да се оцветим поне за седмица, седмица, в която градът ще е различен - по-пъстър, по-карнавален - истинска културна столица.", призоваха организаторите.

По думите на Павлов за изминалите 15 години на фестивалната сцена са участвали 190 чуждестранни групи от над 102 страни от цял свят и пяха и танцуваха 180 български състава. Пред повече от 700 009 зрители бяха изнесени над 600 безплатни концерта - една определено внушителна статистика.

От 1999 г. Фестивалът придоби Статут на Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни Изкуства към ЮНЕСКО.

В шестнадесетото издание на Фестивала участие ще вземат 8 чуждестранни групи или общо над 200 участника.
Официалното откриване ще се състои на 20 юли - събота с дефиле на групите участнички по улица „Васил Левски", с начало 18.30 часа, представяне на групите пред Община Велико Търново - 19.00 часа и издигане на официалните знамена - 19:30 часа, концерт на сцената в Летен театър от 20.30 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай