Мариан Бачев и Жоро Стайков в "BG криминале"

Мариан Бачев като крими репортера, който се труди като за Си Ен Ен

Мариан Бачев и Жоро Стайков в "BG криминале" | StandartNews.com

"BG криминале", решено в кинаджийски стил - но не по незавършилия университет Куентин Тарантино, а по образования във ВИТИЗ Иво Сиромахов - майстори Борис Панкин в благоевградския театър. Зрелището се оформя като микс между комикс, "филм ноар" и ситком.

Георги Стайков, който е играл в сума ти шведски кръвожадни трилъри, тук е частният детектив Вили Велинов. Той разследва и сее дискретен чар (без да намесваме буржоазията) по тертипа на Георги Калоянчев в "Инспекторът и нощта" на Рангел Вълчанов и Богомил Райнов. Амбициозният криминален журналист Павел от вестник "Вечерна зора", в чиято кожа влиза Мариан Бачев, пък бачка толкова настървено, че може да бъде заподозрян в мераци към Си Ен Ен или поне към БНТ2. Мечтата за световна слава обединява ченгето и репортера. Те се заемат с всевъзможни разследвания и мистерии, свързани с близнак сериен изнасилвач, с труженичка от секстелефон, с открадната перлена огърлица на Президентшата, с проклятието на златно съкровище...

И всичко се случва в бара "Пияната катеричка" - от тук започват или свършват всички престъпления. Неслучайно на терена се вихрят две впечатляващи мадами. "Малката" е Буба - възпитаничката на НБУ Мартина Апостолова, която се отказва от националния женски отбор по футбол на Германия, за да играе в трупата на Благоевград. "Голямата" е Сидония, съдържателката на заведението - по автор тя е на 90+. Иначе Нина Болгар е доайен на аркашките в местния храм на Мелпомена.

Визията е издържана в сюрреалистичната естетика на "Син сити". За десерт звучат златните хитове на българския поп от миналия век - при това съвсем на живо. Мариан Бачев изпълнява мегашлагера "Сбогом, моя любов", а Жоро Стайков свири на саксофон. Коктейлът между фатални жени и секси мъже е взривоопасен като "Молотов". Иначе артистите леят уиски, но всъщност се наливат със студен чай.

"Правим комедия. На хората наистина им е писнало от "криминалета". Въпросите са много, като водещият е "А сега какво правим?". Отговорите сме ние. Доста пъти са ни "оправяли" - така че няма на кого и за какво да чакаме. Финалът, на който се случва събитието с главна буква, е вдъхновен от скеч на мистър Бийн - той излиза на празна сцена и удря барабани, които никой не вижда, но всеки чува. Само изкуството може да те накара да полетиш", коментира Борис Панкин.
Премиерите в Благоевград са на 7 и 8 април, а първото представление в София е на 25 април - на "Открита сцена", някогашен "Сълза и смях", от 21 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай