Кулинарен Вавилон в Младежкия

Кулинарен Вавилон в Младежкия | StandartNews.com

В храма на Мелпомена на "Дондуков" през май билетите са по 8 лева

Влади Люцканов възражда "Кухнята" за 70-ия юбилей на театъра

"Кухнята" от Арнълд Уескър, най-новата постановка на Младежкия театър, тръгва предпремиерно на 7, 8, 26 и 27 май. Владимир Люцканов възражда един от култовите спектакли на своя баща, големия режисьор Николай Люцканов. Поводът е, че в годината на 70-ия юбилей на театъра стартира програма "RE:", която ще възкреси на сцената важни текстове от историята на Младежкия. "Кухнята", представяна в над 30 страни по света, е първото заглавие от тази програма. Емблематичната постановка на Люцканов старши е реализирана в далечната 1973-а и е играна почти десетилетие.

"Кухнята" е първата пиеса на Уескър. Той е представител на поколението "сърдитите млади хора" в средите на британските писатели и драматурзи от 50-те години на XX век. Действието се развива в кухнята на популярен лондонски ресторант, където ежедневно се хранят стотици хора. Изпълнена с черен хумор и яростно рисуваща стресиращото ежедневие на мултиетническия персонал от готвачи и сервитьорки, пиесата е истинско сценично предизвикателство. Героите се карат и флиртуват на фона на изтощителния работен маратон и изграждат един съвременен Вавилон. Той е белязан от "болестите" на човечеството - невъзможност за истинска комуникация, за мечти, за реализация, а също и от деформациите, които следват от това.

За да създаде пълнокръвна и динамична атмосфера, Влади Люцканов разчита както на "старите пушки" на Младежкия като Стефан Мавродиев, Ангелина Славова, Вихър Стойчев, Мая Бабурска и Койна Русева, така и на съвсем млади, прохождащи в професията актьори. Сценографията е на Венелин Шурелов, костюмите - на Марина Янева, а Асен Аврамов е композирал музиката.

Другата добра новина от Младежкия е, че през май билетите за всички постановки ще бъдат по 8 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай