Уникални костюми и снимки на Кабаиванска в галерия "Виваком"

Уникални костюми и снимки на Кабаиванска в галерия "Виваком" | StandartNews.com

Впечатляваща изложба с оперните костюми на Райна Кабаиванска от нейни знакови роли се открива във вторник в арт галерията на "Виваком". Дивата лично ще присъства там, където от 19 ч за първи път у нас ще може да се видя експонати от колекцията на Tirelli Costumi от Рим. Експозицията, наречена "Райна Кабаиванска - Божествената", е едно от поредицата събития по повод нейния 80-годишен юбилей на 15 декември, организиран от Нов български университет.

Най-впечатляващата част от изложбата са сценичните костюми, създадени специално за Райна Кабаиванска за някои от изключителните й роли. Посетителите ще могат да видят как дивата е излизала на сцената в ролите на Флориа Тоска, Адриана Лекуврьор, Виолета Валери, Хана Главари. Арт пространството включва и зона за видеопрожекции на части от музикални филми на оперната прима.

Показват се и внушителни арт фотоси, любезно отстъпени от Метрополитън опера, Ковънт гардън, Ла Скала, Римска опера, Театро Реал, Софийска опера и други големи храмове на белкантото по света, в които е пяла Кабаиванска. Друга неголяма серия снимки, правени от фенове и папараци, разкриват любопитни житейски ситуации - дивата със спортен екип и боксови ръкавици или позираща като модел за великия дизайнер на концертни костюми Роберто Капучи. Не липсват и "задкулисни" фотографии от съвместни спектакли с други от най-големите артисти на епохата - Херберт фон Караян, Мария Калас, Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Хосе Карерас. Изложбата ще продължи до 13 октомври.

На сцената на Античния театър в Пловдив снощи Кабаиванска представи най-добрите си ученици от тазгодишния си майсторския клас. Кулминацията на честванията за великата българка ще бъде юбилейният благотворителен галаконцерт "Райна Кабаиванска представя звездите на операта" на 18 декември в зала 1 на НДК. Там българската публика ще има удоволствието да чуе световната прима и най-прочутите й ученици и нейни стипендианти през годините. Днес повечето от тях шестват по световните сцени. Юбилейната година на Райна Кабаиванска е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай