Пикасо и Ел Греко у нас

Пикасо и Ел Греко у нас | StandartNews.com

Творби на Пикасо от музея му в Малага ще бъдат показани в Националната художествена галерия на 25 октомври догодина. Два месеца ценителите на великия испанец ще могат да разглеждат литографии, графични творби и керамика. За това се договориха министърът на културата Вежди Рашидов и посланикът на кралство Испания у нас Хосе Луис Тапиа Висенте.

"Датата за откриването съвсем не е избрана случайно - на този ден преди 134 години се е родил Пикасо", посочи Негово превъзходителство и сподели, че очаква над 40 000 души да проявят интерес.

Министърът и дипломатът се договориха да започне подготовката и на друга забележителна и знакова изложба - на прочутия ренесансов художник Ел Греко. "Много ми се иска творбите на гения да бъдат наредени в новия Национален български музей в "Квадрат 500" в София", заяви Вежди Рашидов.

В новата спогодба за сътрудничество между Испания и България се предвижда да открием културен институт в Мадрид. " В арт пространството ще гостуват писатели, музиканти, художници, актьори. Там творците от двете страни ще общуват на воля", отбеляза Рашидов.

Хосе Луис Тапиа Висенте подчерта, че центърът наистина е необходим, защото в Испания живеят вече над 300 хиляди българи. Вежди предложи да се сключи и двустранно споразумение за филмови копродукции между България и Испания. Той припомни, че страната ни вече има подписани договори с Франция, Израел, Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай