Винаги има време за мечти

Винаги има време за мечти | StandartNews.com

След "Птиците умират сами" четем нов роман на Колийн Маккълоу

Култовият роман "Птиците умират сами", публикуван през 1977 г., превърна Колийн Маккълоу в една от най-популярните писателки в света. За пръв път след толкова години тя ни представя новата си епична романтична сага "Време за мечти" /"Ера"/ - драматична история, наситена с емоции, любов и мъдрост.

"Когато някой е написал книга, която е станала доста популярна, трябва добре да се погрижи времето, мястото и героите да не са сходни с тези в предишната. Вместо една героиня на епохата, четири изглеждат като предизвикателство, така се родиха Ида и Грейс, Кити и Тъфтс, както и различните мъже, които играят роля в живота им. Това, което се получи, е забележителна история за отминали дни, във време, в което е доста по-трудно да бъдеш жена, отколкото е днес, в свят, носещ се между депресия и война", споделя писателката.

През 1926 г. в Австралия четири близначки са изправени пред предизвикателството да осъществят мечтите си. Тези млади дами са много близки помежду си, но все пак имат различни цели: Ида иска да стане лекар, Грейс мечтае да се омъжи, Тъфтс пък иска никога да не се омъжва, а Кити копнее да бъде ценена не само заради хубостта си. Те са красиви, умни и амбициозни, но разочаровани от ограниченията, наложени от времето, в което живеят.

Латимър се записват на обучение за медицински сестри - нова възможност за жените, за които доскоро единствената роля е да бъдат съпруги и майки. Погълнати от многобройните си задължения в болницата, те се сблъскват с интересни хора и се впускат в предизвикателства, които засилват жаждата им за независимост. Пред всяка стоят тежки решения за любовта, кариерата и кое е това, което цени най-много. Понякога последствията са радостни, друг път болезнени, но винаги сладко-горчиви.

Квартеронката се завръща

Това е един от вечните романи /"Апостроф"/. Разбира се, той е такъв, защото героите на великия Майн Рид носят белезите на страданието, саможертвата и любовта. Сюжетът накратко. В средата на ХIХ век съдбата качва млад британец на пътнически параход по Мисисипи. Срещата му с красивата Йожени Безансон е предопределена. Параходът обаче претърпява катастрофа и животът на всички е застрашен. Скоро младият мъж се събужда в непозната стая, тайнствена квартеронка се грижи за раните му.

Поетите ни са над 300

Над 300 поети е приютила новата антология на Съюза на българските писатели. Авторите са подредени по азбучен ред, но не на това се дължи голямото многообразие на поетични стилове. Между кориците са както изявени имена, така и съвсем млади автори.

Блажени ли са блажените?

Ясмина Реза стана известна с биографичната си книга за Саркози "Зазоряване вечер или нощем". С романа си "Блажени са блажените" тя става първият лауреат на наградата на в. "Монд", печели и голямата награда за роман "Мари-Клер". Самата тя споделя: Нямам никакви претении за универсалност, не познавам живота "изобщо". Човек пише с личните си натрапчиви идеи. Това, което ме привлича, е несполуката. Някои от героите ми успяват социално, но имат личен неуспех. Щастието няма нищо общо със знаците и маските на успеха.

Дали е така - последен има думата читателят.

Четем датска суперкримка

Комисар Карл Мьорк се възстановява след драматичен инцидент - той и двама негови колеги попадат в престрелка, която отнема живота на единия и оставя другия парализиран. Самият Мьорк се разминава на косъм да бъде уцелен с куршум в главата. Комисарят се връща на работа, но е разяждан от вината на оцелелия и става все по-дистанциран, все по-вглъбен и язвителен. Шефовете решават да се отърват от него като го "повишат" в началник на новосъздадения Отдел "Q", чиято задача е разкриването на стари случаи. Мьорк вижда в това златна възможност да потъне в забрава, необезпокояван от никого, но заравяйки се в купчината папки, попада на случай, който не му дава мира.

Пет години по-рано младата депутатка Мереде Люнгор изчезва от борда на кораб и всеобщото мнение е, че е загинала. Случката попада в архивите. Всъщност Мереде е отвлечена и прекарва всички тези години заключена и изтезавана в бетонен затвор. Но защо?

"Жената в клетка" е първата част от серията на Юси Адлер-Улсен за случаите на Карл Мьорк и Отдел "Q". С нея датчанинът изгрява като новото голямо име на скандинавския трилър, както го определя лондонския "Таймс". На пазара е с клеймото на "Емас".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай