С книга пред Народния театър

Читалнята в Градската градина снощи отвори врати

С книга пред Народния театър | StandartNews.com

Получаваш карта срещу оставена творба от домашната библиотека

Читалнята в Градската градина отвори врати, 1500 тома са набрани с дарения

Четящите хора в София имат вече още едно място, където да разлистят книга. Обществена читалня отваря врати в Градската градина пред Народния театър. Единственото условие да вземеш томче, е да донесеш друго, което да оставиш. Така четивата няма да намаляват, а и ще има непрекъсната размяна. Читателските карти също ще се получават срещу книга.

Фондът на читалнята е набран от дарения. Идеята на благотворителната акция беше хората да донесат не просто книга, а любимото си четиво, обясниха от Столичната община. Новата читалня ще стартира с книжна колекция от над 1500 заглавия от съвременната българска и световна литература. В тримесечна дарителска кампания са се включили над 600 души, издателства и фирми.

Читалнята е разположена в стъкления павилион, който от години беше запуснат и не се използваше. Сега е ремонтиран, а в интериора са използвани букви от азбуката ни.

Инфо точка читАлнЯта е дело на общинското предприятие "Туризъм" на столичното кметство и се осъществява съвместно със Сдружение за градски читални. Проектът е реализиран с подкрепата на "Програма Европа 2015". Кметът Йорданка Фандъкова и шефът на ОП "Туризъм" Иво Маринов дават старт на проекта. През май Фандъкова откри и филиал на Столичната библиотека в Студентския град. Там са разположени 3 хиляди тома и пет компютризирани работни места, които да помагат на студентите в ученето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай