Новите заглавия на книжния пазар

Новите заглавия на книжния пазар  | StandartNews.com

Поет издирва балканската карма
Йордан Велчев написа ново седмокнижие за любимия Пловдив

7 книги, събрани в 3 тома от по 800 страници. Това е поредният колосален труд на пловдивския поет и писател Йордан Велчев. Заглавието "Балканският човек" не бива да подвежда. Отново става въпрос за Пловдив, но в един по-широк контекс. "Балканският човек" е следващата стъпка след предишното седмокнижие на Велчев "Градът или между Изтока и Запада ХIV-ХVII век"(2005 г.), за което той бе отличен с националната награда "Христо Г. Данов". Или иначе казано историята на Балканите през погледа на Пловдив и неговите жители. Логиката на автора е че така още повече изпъква значението на Града под тепетата.

"При всичките злини, които врат в тоя град в Пловдив се е зародила първата планета на българското възрождение.", пише през 1874 г. Любен Каравелов. Според Велчев липсата на по-мащабен поглед към историята е типично нашенско късогледство. "В България в 99 на сто от случаите правим една основна грешка - представяме и осмисляме нещата от битието по такъв начин, че те изглеждат изолирани. И се забравя това, което казва Иво Андрич: едно нещо изпъква толкова повече, сред колкото повече неща го поставиш", разсъждава Велчев. Книгата му е пълна с фактология, но любопитна, често шокираща. Все пак Велчев е рядкото съчетание от историк с поетична душа.

"Смисълът на "Балканският човек" е много прост - разказваш нещата не от своя гледна точка, а от гледна точка на съвременниците на тези събития. Един говори и друг говори след него. Аз разказвам чрез многогласието на различни хора за неща, станали преди 1500 години. Въпросът е да бъде интересно - като започнеш да четеш, да те придърпва по всякакъв начин", обяснява Велчев, който има зад гърба си и книгите "Римски стадион", "Старият Пловдив", "Нощна азбука", "Анонимни жития".

Огромен крокодил тормозил Роалд Дал

"Децата са по-големи от рибите" обича да казва Огромният лаком крокодил.- От тях се получават по-големи порции" Той живее в Африка, снове из джунглата, разказвайки наляво и надясно как най-много на света обича да си похапва момченца и момиченца. Огромният крокодил обаче не е толкова умен, за колкото се смята, така че по-добре да внимава. На останалите животни им е дошло до гуша от неговите лукави номера и решават да го поставят на мястото му веднъж завинаги. Малцина знаят, че като дете Роалд Дал живее в Африка. Той е трябвало да се пази не само от гладни крокодили, но и от крадливи маймунки и смъртоносни змии. Точно тези спомени изплуват в съзнанието му, когато започва да пише историята от "Огромният крокодил".

Четем шедьовър на Херман Кох

Колко далеч можеш да стигнеш в желанието да защитиш детето си? Около този болезнен въпрос се гради сюжетът във "Вечерята". Романът, базиран на достоверен случай е за отговорността, която родителите носят за деянията на своите деца. Напрегнатият, трагикомичен разказ ще се хареса на всеки, който обича истории за разпада на сигурността и комфорта в семействата от средната класа, по навик маскиращи проблемите си с маниери на благоприличието. Роден през 1953 г., Херман Кох е най-превежданият холандски писател, телевизионен продуцент и виден интелектуалец. Големият му пробив в литературния свят се дължи именно на романа "Вечерята", публикуван за пръв път през 2009 г., впоследствие издаден в 37 държави и преведен на 33 езика, филмиран и адаптиран за театралната сцена. "Колибри" готвят още един роман на Кох - "Вила с басейн", спряган от критиката като "изненадващ наследник" на "Вечерята". Авторът пристига у нас през ноември, за да представи лично двете си произведения.

Фентъзи вдъхновено от древен Египед

В древния град-държава Гуджааре мирът е единственият закон.

Сред сенките на павираните улици чакат Бирниците - пазители на мира. Жреци на богинята на сънищата, техен дълг е да събират магията на спящия ум и да я използват, за да лекуват, утешават и да убиват онези, които са покварени.

Ехиру - най-известният от Бирниците в града - попада на доказателства за мащабен заговор и поквара в самото сърце на Гуджааре. Някой практикува забранени магически ритуали и убива хора в съня им, за да създаде Жътвар - покварен Бирник, опиващ се от смъртта и добиващ все повече сила с всяко убийство.

Ехиру трябва да опази жената, която е бил изпратен да убие или да гледа как война и забранена магия поглъщат родния му град.

Герои и страхливци населяват "Червената страна"

Темпъл е човек с множество таланти, десетки професии и завидната дарба да избира винаги лекия път, а това е важно, когато целият ти живот е минал в страх и бягство. Но накъде да побегнеш, когато лекият път те е отвел до кръстопът? Никой не е нито само страхливец, нито само герой, отново ни напомня Абъркромби, всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата.

Неизтощимото въображение и богатството на световете, които писателят изгражда, отрежда на произведенията му челно място сред най-добрите образци във фентъзи жанра.

Сантиментален роман ни кара да се смеем

Натали изгубва любимия си съпруг и сърцето й се превръща в крепост, в която и най-блестящият прелъстител не може да проникне. А ако човекът, който вехне по Натали, не е прелъстител, не е блестящ, не може да се похвали с никакви забележителни качества, но притежава вродена деликатност?
Фоенкинос постига невъзможното: написва сантиментален роман, който ни кара да се усмихнем и да се замислим. Диалозите, ситуациите са пикантни и... деликатни, според в. "Фигаро".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай