Нови заглавия на книжния пазар

Нови заглавия на книжния пазар | StandartNews.com

Светкавичните войни на Цезар

Кинжалът на Брут не спира колелото на историята

Във "Войните на Цезар" Георги Марков разказва за бойните триумфи на най-известния римски пълководец срещу галите и германските племена. Походът на Гай Юлий към високите нива на властта в Рим продължава с гражданска война срещу Гней Помпей, която Цезар печели съкрушително. След това той се намесва в спора за престола в Египет между Птолемей XIII и 21-годишната му сестра Клеопатра - история, която вдъхновява и до днес писатели, музиканти и режисьори. От интимната връзка с младата принцеса се ражда синът им Птолемей XV Цезарион, а тя се превръща в най-легендарната царица в историята на африканската държава. Военният му поход продължава към Понтийското царство в Мала Азия. Кампанията срещу Фарназ II е светкавична и завършва с легендарното послание Veni, vidi, vici - "Дойдох, видях, победих".

"Парадоксално или не Цезар не намира смъртта си на бойното поле в Сирия, Египет или Партия - а в сградата на Сената. В самото сърце на Републиката, за която е направил толкова много и която подкопава със стихийните си успехи. Ала кинжалът на Марк Брут не може да спре колелото на събитията, което Цезар е завъртял. Рим най-сетне е готов да се превърне в това, което легионите му са създали - империя", пише в книгата си Георги Марков.

Тайният бележник на Фрида Кало

"Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало" е магически роман, който проследява фактическата хронология на живота на Кало: детството й, белязано от болестта полиомиелит, катастрофата, от която тя никога не се възстановява напълно, бурната й връзка с Диего Ривера, провалът на опитите й да има деца, развитието й като художник, ранната й смърт, когато е едва на 47 години... Алхимията на рисуването и кулинарните изкушения са двете опори, които я крепят. Засегнати са интригуващите й взаимоотношения с личности като Джорджия О Кийфи, Лев Троцки, Хенри Милър и Салвадор Дали. "Не рисувам сънища, нито кошмари, а моята собствена действителност", твърди героинята на тази фикционална биография, чийто живот сам по себе си е една непокорна, раздирана от страсти творба.

Известният мексикански романист, историк и автор на комикси Ф. Г. Хагенбек създава собствена версия на живота на Фрида Кало, една от легендите на ХХ век.

Руснак се учи от Богомил Райнов

Един от най-популярните автори на Русия - Александър Бушков, сам се счита за ученик на Богомил Райнов. Но Бушков не копира нито него, нито американските си събратя по перо.

В новия роман "Черното слънце" (изд. "Персей") Кирил Мазур и другарите му се озовават със специална мисия в размирна африканска държава. Там става обект на специален интерес от страна на красивата Рамона Родригес, капитан от революционните въоръжени сили на Куба. Така ще се срещне с героя от Кубинската революция генерал Санчес, ще стане участник в специална съвместна мисия по залавянето на коварен противник и ще получи висока награда. Но красивата Рамона играе двойна игра, която заплашва да стане опасна. На коя страна ще застане лейтенант Мазур и дали замислените планове ще бъдат изпълнени?

Усмивката на "Недосегаемият"

"Черното слънцена Джон Банвил/ Издателство Colibri/ е изкусно съчетание от трилър и язвителна социална комедия. Един психологически сложен и въздействащ текст, който още веднъж доказва таланта на големия писател. Джон Банвил е роден в Уексфорд, Ирландия, през 1945 година. Книгите му са придобили изключителна популярност и печелят отличие след отличие. Отличен е с приза "Франц Кафка" и наградата за художествена проза "Ланан". За издадения у нас роман "Морето" става носител на "Ман Букър" през 2005 година.

Ана Каренина в кимоно

Близо век след смъртта на Такео Аришима издателство "Апостроф" публикува второ издание на книгата "Жена". История за прошката след измяната, за любовта след самотата и за болките от саможертвите, които понякога правим. Една разрушителна любов, неутолима и вечно жадна. Непоколебима жена, решителна и готова на всичко, за да открие щастието. Роман изповед за любовта, която пронизва до кости. История за залеза на любовта, идваща от страната на изгряващото слънце - Япония.

Героинята на Такео Аришима - Йоко Сацуки, е една от най-внушителните в японската литература. Тя е вдъхновена от най-ярките женски образи от световните класики - Ана Каренина и Ема Бовари.

Сатирик мечтае за друга България

Епиграми, писани през последните десет години са събрани в една книга. Авторът им Румен Иванчев е роден в София. Той е поет журналист, смее се и плаче в Рим от 22 години. Полиглот и пътешественик с мазоли на четирите крайници. Превеждан е на руски, английски и италиански. носител на наградите "Южна пролет" и "Фарабулина" от Карнавала в Виареджо.

Мечтае за:
"Лягам и ставам все с Нея,
далеч от Балкана ни-стария.
Не в друга страна да живея
бих искал, а в друга България"
"Маскарад на маскари" е издадена от "Български писател".


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай