Номиниран за Нобелова награда с премиера на книгата си в родината

Номиниран за Нобелова награда с премиера на книгата си в родината | StandartNews.com

Проф. Иван Бързаков е емигрирал преди 37 години зад океана

Преплувалият 11 км към свободата наш емигрант в Америка и два пъти номинираният за Нобелова награда известен проф. Иван Бързаков прави премиера на поетичната си трилогия в родината си. Срещите с неговите читатели тръгват от Варна, където той се е установил да живее, като прекарва половината от годината край морето. Втората му номинация от Шведската академия е за последното му издание на книгата "Яростно в скръбта". Тя е свързана тематично и идейно с другите две книги – "В съня на пропастта" и "Лумнали огньове" с поезия и есета. Те отразяват и свързват темата за бездънната пропаст на робството в "Империята на ужаса", както авторът нарича свръхтоталитарното време в родината си, с бездната днес и с вечното изгнаничество.

Иван Бързаков е избягал от България, когато е в Христовата възраст, плувал е в буря и сред акули в Адриатическо море, за да стигне до Триест и да рееимигрира в САЩ. Живее и работи 37 години зад океана.Той говори 8 езика и пише поезия на пет. В САЩ защитава двоен докторат по теория на образованието и психология. Създател е на системата ОПТИМАЛЪРНИНГ за максимално възприятие и развиване на мисълта, за редукция на стреса и трансформиране на отрицателните емоции в градивна енергия.

Премиери на книгата му след Варна, която ще представя утре вечер във ФКЦ, ще има в Пловдив и в София. През декември очаква трета номинация за Нобелова награда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай