Любовна интрига в роман на Кундера и книгите тази седмица

Любовна интрига в роман на Кундера и книгите тази седмица | StandartNews.com

Любовна интрига в роман на Кундера

Творбата е филмирана от Филип Кауфман

"Непосилната лекота на битието" на Милан Кундера е магнетична творба за цената на страстта и политиката, за изневярата и идеалите. Романът е разпнат между комедията и трагедията и осветлява всички аспекти на човешкия опит.
Млада жена е влюбена в известен хирург, разкъсван от чувствата си към нея и полигамната си природа. Неговата любовница е разкрепостена художничка, чието ежедневие е изтъкано от "предателства". Другият мъж в живота й е толкова искрен, предан и благ, че е на път да загуби всичко заради благородството на характера си. В свят, в който съдбата се моделира от неотменими решения и случайни събития и всичко се случва един-единствен път, живеенето изглежда безплътно, лишено от тежест.

Милан Кундера е сред най-изтъкнатите и любопитни съвременни белетристи, общественици и експериментатори. Роден е през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Постига международна популярност с романи като "Книга за смеха и забравата", "Смешни любови", "Животът е другаде", "Валс на раздяла", "Безсмъртие", "Шегата", "Самоличност" и "Непосилната лекота на битието". Неговият оригинален фрагментарен стил има милиони почитатели по всички краища на планетата.

"Непосилната лекота на битието" е филмиран под режисурата на Филип Кауфман през 1988 г., с участието на Даниел Дей Луис и Жулиет Бинош.

Кралицата, която полудя от любов

Историята, посветена на противоречивата личност на Хуана Кастилска, заляга в дебютния роман на Кристъфър Гортнър ("Ентусиаст"). Литературните критици са категорични, че и до днес тази книга е една от най-впечатляващите му творби. За написването на романа авторът прави задълбочени исторически проучвания. В продължение на 6 години той изследва историческите факти, предприема няколко пътувания до Испания, следвайки "стъпките" на Хуана Кастилска, за да открие липсващите парчета от историята. Действието в романа започва през съдбоносната за Испания и за цял свят 1492 г., през която генуезецът Христофор Колумб открива Новия свят. Годината, през която на вековното владичество на маврите в Испания най-после е сложен край. Принцеса Хуана, най-надарената сред дъщерите на "католическите крале" Исабел Кастилска и Фернандо Арагонски, открива очарованието на загубения свят на маврите, но може да му се наслаждава само за кратко - също като сестрите и нея я очаква непознат съпруг и брачен съюз, сключен в името на интересите на Испания. В политическия си брак Хуана открива ревността и несъгласието, но също така страстта и любовта. До мига, в който поредица от трагедии я превръща в наследница на кастилския трон.

Когато съдбите се преплитат

Когато е на 5 години, Кайл преживява най-ужасната загуба за едно дете - открива майка си мъртва. Отгледан е от грижовната си по-голяма сестра, която въпреки оскъдните си средства, го записва на уроци по пиано. Голямата страст на малкия Кайл е музиката, чрез нея той лекува болката си и един ден става популярен музикант.
Корин израства като единствена дъщеря в семейство с 10 момчета. Въпреки успехите си в училище, тя е принудена да го напусне, за да помага вкъщи. Родителите й мечтаят Корин да срещне заможен мъж, който да я измъкне от бедността. Бленуваният кандидат се появява, когато девойката е едва на 17. Джак е изключително попадение - богат и много влюбен в дъщеря им. Болезнената му ревност обаче превръща живота й в ад. Инцидент преплита съдбите на тези две изстрадали същества. Той се влюбва в нея от пръв поглед и е решен да я измъкне от омагьосания кръг на безсилие.

Старо ченге се развихря

"Жената в капан" е първа част от поредицата за Отдел "Q" - една от най-обичаните серии в скандинавските страни. Детектив Карл Мьорк преживява драматичните последствия от престрелка, която разрушава живота на двама негови колеги. Единият умира, другият е парализиран, а Мьорк се разминава на косъм да бъде прострелян в главата. Разяждан от вината на оцелелия, детективът се затваря още повече в себе си, става още по-свадлив и иска просто да го оставят на мира. Така и го "повишават" в завеждащ Отдел "Q" - наскоро създаден по политически причини за разследване на стари, "изстинали" случаи.

Обаче се случва нещо неочаквано - Мьорк открива една папка, която разбужда позаспалия му нюх на ловна хрътка.

Как да се изцерим без лекарства

В тази книга д-р Фабрицио Манчини, специалист в подпомагащата самоизцелението медицина, показва как да черпим от целебната мощ на своето тяло. Той разкрива силата на заместването на някои храни с тъй наречените "подсилващи" храни, които стимулират естествената ви способност да се самоизцеляваме. Както и нови данни за физическата активност, която залива тялото ни. Доказва, че силата на ума и духа могат да церят тялото. Предлага и програма, с която ще отключим естествения си целебен потенциал за 21 дни.

Втори шанс ни дебне

Андрю Стилман е репортер в "Ню Йорк Таймс" и току-що се е оженил за ученическата си любов, същевременно прави проучвания за един тъмен период от историята на Аржентина. На 9 юли 2012 г., докато тича покрай река Хъдсън, някой го пробожда в гърба и той се свлича в локва кръв. Интересното е, че идва на себе си два месеца по-рано, преди сватбата му да е факт. Съдбата му дава неочакван втори шанс и Андрю трябва да вземе решение - да повтори живота си, или да избере нов път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай