Литературата от Иберийския полуостров на фокус в СМЛФ

Литературата от Иберийския полуостров на фокус в СМЛФ | StandartNews.com

Най-голямото литературно събитие в България – Софийският международен литературен фестивал (СМФЛ) – ще очаква своите гости между 25 ноември и 13 декември. Третото издание на фестивала ще бъде посветено на литературата от Иберийския полуостров и обещава срещи с някои от най-нашумелите съвременни европейски писатели и книжни заглавия. През последните две години СМЛФ е бил домакин на над 100 автора от България, Балканския полуостров и Скандинавския север.

Тази година фестивалът ще запази структурата си и ще бъде обособен в две основни части. От 25 ноември до 7 декември ще се проведе предварителната програма, която включва представяния на поезия, дебюти, дискусии, музика, кино и изложби.

За пръв път ще бъде организиран конкурс за млади автори (до 35-годишна възраст) за проза, поезия, есе, илюстрация и фотография на тема „Дуенде, безпокойство, кеф". Поетите Марин Бодаков, Силвия Чолева, Камелия Спасова и художникът Кирил Златков ще изберат 9 автора и 6 визуални произведения, които ще бъдат представени на 25 ноември в интердисциплинарното сценично пространство на Националния дворец на културата – ДНК. Резултатите от конкурса ще дадат и своеобразното начало на Литературния фестивал. За първа година ще бъде създадено и електронно издание на Фестивала, в което ще бъдат поместени близо 50 избрани произведения от конкурса.

Основаната програма на СМЛФ ще е в разгара си между 8 и 13 декември 2015 г. Тази година организаторите очакват над 50 писатели и поети от Испания, Португалия и България, като са насрочени срещи с илюстратори, дискусии, изложби кино програма и разбира се, много богата детска програма.

"Софийският международен литературен фестивал" се организира от Асоциация "Българска книга", в рамките на "Софийския международен панаир на книгата", посещаван всяка година от над 40 000 души.

Основната програма на Фестивала отново ще бъде в Мраморно фоайе на НДК, както и в две нови локации – пространство за съвременен танц и пърформанс ДНК и новото литературно пространство "Перото".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай