Левена Филчева спечели Х конкурс за млади поетеси "Дора Габе"

Левена Филчева спечели Х конкурс за млади поетеси "Дора Габе" | StandartNews.com

Добрич. Левена Филчева от столицата спечели Х национален конкурс за млади поетеси "Дора Габе". Тази година културният форум, посветен на голямата българска поетеса, родена и живяла в Добруджа, събра рекорден брой участнички от цялата страна, като сред изненадите за организаторите на конкурса, който се провежда веднъж на две години, бе и участието на бесерабски български поетеси от Украйна. Официалната церемония по награждаването и литературно четене се състоя в петъчната вечер.

Журито в състав Христо Ганов – секретар на СБП, Виолета Пенева – родственица на Дора Габе и Боян Ангелов – журналист и поет, член на СБП е обсъдило 150 произведения на поетеси. Първата награда е присъдена на Левена Филчева, втората награда е за Ирена Цветкова, а третата - за Стефка Маринова. Тази година журито връчи и 7 поощрителни награди на поетесите - Христина Маджарова, Десислава Живкова, Даря Желязкова, Милка Пиналска, Рени Митева, Мария Иванова Фьон и Лилия Гюлева. Наградите включваха грамота, книга и парична сума. Филчева спечели и Специалната награда на Славянска литературна и артистична академия – Варна.

Конкурсът се организира съвместно от община Генерал Тошево, Съюза на българските писатели, НЧ „Дора Габе – 1940", с. Дъбовик и Славянска литературна и артистична академия – Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай