Божана с юбилеен рецитал в НДК

Божана с юбилеен рецитал в НДК | StandartNews.com

Пет томчета "Избрано" за 50-годишен творчески живот, издадени от "Хермес" и великолепно оформени от художника Христо Гочев. Много ли са, малко ли? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова иска да сподели с читателите си, малки и големи. Прави го чрез своя поетичен рецитал "Сама и обща" днес от 19 ч в зала 7 на НДК. А Теодосий Спасов ще бъде специалният гост и участник в честването. На 7 май рециталът ще се пренесе в Пловдив, в камерната зала на Драматичния театър, от 18.30 часа.

"Изкуството не се мери по количество. Спомнете си какво и колко са написали Христо Ботев, Никола Вапцаров и Димчо Дебелянов, а са от най-великите. Що се отнася до моето "Избрано" в пет тома, опитала съм се да "изстискам" най-доброто от цялото си творчество. В тези книги е душата ми, цялата аз. Като пример, том 1 съдържа поезията ми. Това са само 139 стихотворения, а съм написала може би над шестстотин. Вторият и третият том съдържат романа "Делнична библия". За разлика от класическия роман обаче, тук героите са истински, а историите са преживени. Без да съм го имала за цел, там изразявам моята истина за прехода. А и не само. Разказвам за една много трудна лична съдба, за пропаданията и възхода в бизнеса, за пътя на парите.

Но и за пътя на достойнството и човешката състоятелност като цяло. В том 4 съм събрала 9-те книжки от поредицата "Малката Божана". В последния том, "Сама и обща", съм включила интервюта, няколко рецензии за творчеството ми, снимки от личния архив, кратка биографична справка и библиография. Знам, че за да оцелееш в такова време, трябва да си белязан с много силен дух, което към мен е Божията милост", казва за себе си основателката на "Жанет 45", автор на 9 стихосбирки, 3 романа и 7 книги за деца. Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки. Книгите на родни писатели, които от издателството й тръгват по света, вече са десетки и са преведени на над 25 езика. Божана е създател на литературния фестивал "Пловдив чете" и културната инициатива "Младият Пловдив чете". А през 1994 г. учредява най-престижната годишна литературна награда за поезия "Иван Николов".



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай