В Иран наричали Людмила ангел

В Иран наричали Людмила ангел | StandartNews.com

Людмила Филипова от пет години мечтаела да посети Иран, за да заснеме документален филм. "Това е свят на красота, история, кръстопът на религии и култури, изненади и крайни противоречи. Като писател ми беше много интересно. От там са тръгнали първите цивилизации, месопотамската и персийската, повлияли развитието на цялото човечество. Исках да видя корените на тези цивилизации. Открих, че в музеите не се пази много от древна Персия - една част е унищожено от арабите, друга е ограбена от европейците. Но там е и началото на Ислямската революция, която изцяло променя страната и живота на хората", разказва писателката в "Преди обед" по bTV.

Твърде странно се е чувствала русата българка в тази страна. "Бях абсолютно покрита от глава до пети - със забрадка и дълга роба. Въпреки това ме гледаха като атракция. Наричаха ме ангел. Там, ако не носиш забрадка, директно отиваш в затвора, където те очакват и тежки изтезания. Жените нямат право на грим дори да се смеят на публично място. При 40-градусова температура те са с панталони, дебели чорапи, плътни обувки, поло, палто и отгоре черната манта. Но има и от другия тип - с червило, а косите им леко се подават изпод забрадките. Искат да бъдат красиви и се борят за това. Там законът позволява мъжът да има по 4-5 съпруги. Ако иранец отиде в провинцията и му се прииска партньорка, може да плати на семейство за временен брак с дъщеря им - за ден, седмица, месец. После обаче няма живот за това момиче", коментира Филипова.

Цяла седмица Людмила не само носела забрадка, но била и без телефон и интернет. Гид вървял по петите й, а тя често го изправяла на нокти, защото непрекъснато щъкала нагоре-надолу в любопитството си да научи повече. В Иран се е срещнала с представители на най-висшите кръгове в политиката, парламента, медиите, университетите, културата, но и с обикновени хора. Всичко това е станало възможно, благодарение на Иранския културен център и посолството им в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай