Съдят Спилбърг заради "Мостът на шпионите"

Съдят Спилбърг заради "Мостът на шпионите" | StandartNews.com

Студиото зад лентата се отметнало от сделката да свърже томчето със сайтовете на филма

Джайлс Уител, автор на едноименна книга, не е давал разрешение на режисьора да използва заглавието му

Британски писател, автор на книгата "Мостът на шпионите", съди студиото "Дриймуъркс" и компанията "Туентит сенчъри фокс", създали едноименния филм на Стивън Спилбърг, за плагиатство. Джайлс Уител, журналист, който в момента е водещ колумнист на "Таймс", издава документална си творба със същото заглавие през 2010-та. Той е бил кореспондент на "Таймс" в Москва между 1999-та и 2001-ва и твърди, че в книгата му до голяма степен е описано това, което се случва в холивудската шпионска драма, включително казуса с размяната на затворници между САЩ и Съветския съюз по време на Студената война. Филмът на Спилбърг е за американски адвокат Джеймс Б. Донован, изигран от Том Ханкс, който е нает да защитава съветския шпионин Абел (Марк Райлънс) и да помогне на ЦРУ да спаси изчезнал пилот през 1957-ма. Историята е истинска, а на висота е и сценарият на Мат Чарман и братята Итън и Джоел Коен.

Страните по делото са били на изслушване в съд в Лондон в петък. Документи от заседанието, цитирани от британския "Гардиън", сочат, че Уител и преди е съдил "Дриймуъркс" за това, че нямат позволение да използват заглавието "Мостът на шпионите". Адвокатите на писателя твърдят, че студиото, чийто съсобственик е Спилбърг, първоначално се съгласило да свърже книгата със сайтовете, посветени на филма - след това обаче се отметнало от сделката.

"Мостът на шпионите", първият филм на Спилбърг като режисьор от три години насам, има шест номинации за Оскар, включително за най-добър филм, поддържаща мъжка роля и оригинален сценарий. Коя от тях ще се увенчае със статуетка, предстои да разберем на 28 февруари, когато е церемонията в Лос Анджелис. За същата лента Спилбърг е и с най-много номинации за наградите БАФТА. До момента нито Уител, нито студиата са правили публични коментари по делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай