Филм за тарпаните с награда на фестивал в Ню Йорк

Филм за тарпаните с награда на фестивал в Ню Йорк | StandartNews.com

Ню Йорк. Филмът „Тарпанът - пренарисуване на древната история" бе отличен с наградата за най-добър късометражен филм на Фестивала Equus в Ню Йорк, първият по рода си в света фестивал за филми за коне. Главното действащо лице в 30-минутния отличен филм е тарпанът, изчезналият евразийски див кон, който преди няколко години бе възвърнат в природата на Източните Родопи.

Филмът е дело на близо едногодишната работа на Джен Милър и Софи Диа Пегрум от американска компания. Това е и вторият от серията техни филми за редки породи коне и неповторимите, често изчезващи култури, свързани с тях. „Тарпанът пренарисуване на древната история" е сниман в България и Полша. През септември 2011 първите 12 тарпана бяха докарани от Холандия в България от холандската организация АРК и успешно заселени в Източните Родопи. Три години по-късно пристигна и втората група от 30 коня. Ceга общо 55 тарпана живеят на свобода в Източните Родопи на две места край селата Сбор и Нановица.

От 13 ноември Родопите са част от Rewilding Europe, а пускането на втората група коне на свобода в природата бе последвано от пускането на документалния филм за тарпана.

"Чрез работата си във филмите за коне научихме, че има над 600 породи в целия свят, които са застрашени или са изправени пред риска да изчезнат", разказват Джен и Софи. „Много хора дори не са чували за тях и нашата идея бе да създадем една кинематографична библиотека, за да научат хората за тези породи. Искаме да разкажем и за изчезващите култури, свързани с конете, опитвайки се по този начин да ги запазим за идните поколения. Нашето мото е „Историята на човека е историята на коня".

"Родопите са наистина впечатляващи и ни изпълниха с чувство на възхищение към дивата природа. За нас това беше голямо преживяване! Да работим с хората от „Новото тракийско злато" и да имаме шанса да се срещнем с членове на екипа на Rewilding Europe във важен момент от проекта беше изключително важно за нас да можем да разкажем пълната история за тарпана", обясняват още авторите.

След Ню Йорк смятат да представят филма и в Чикаго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай