Емил Чолаков: На 8 март времето ще е уважително

Емил Чолаков: На 8 март времето ще е уважително | StandartNews.com

Стават грешки, ние сме синоптици, не "началници", казва телевизионерът

Всички обичат Емо Чолаков. Лафовете му връщат усмивките по лицата на хората дори и в най-мрачните дни. Кипящият от енергия мъж е познат на малки и големи в цялата страна. А мнозина имат собствена колекция от любимите лафове на синоптика, чути от ефира на bTV. Потърсихме Емо Чолаков, за да разберем какво ще е времето през март.

"На 3-и ще е освободително, на 8-и уважително (задължително), а на 21-ви... Какво се случва на 21-ви? И само да кажа, че сте пропуснали още една, знаменита, мартенска дата - 23-и. Тогава ще е метеорологично! Световният ден на тази изключителна наука се отбелязва именно на 23 март", обяснява синоптикът. И допълва, че в аванс иска да поздрави колегите си и да им пожелае "едни по-хубави времена".

А що се касае за прогнозата за март... "Времето ще е... както си го направим. Баба ви Марта трудно се прогнозира от ден за пладне, а вие ме питате от сега за края", казва Емо Чолаков. Категоричен е, че може да се ангажира само с прогноза за периода 28.02- 3.03, когато ще е преобладаващо... почивно и празнично. А за детайли и градуси съветва хората да гледат прогнозата по bTV и на dalivali.bg.

Любимецът на народа от малкия екран признава, че март му е любим месец. Въпреки че от професионална гледна точка е може би най-голямото предизвикателство. "Да характеризирам март като жена? Интересна идея. Такава загадъчност, такава непредсказуемост, с такава елегантност, финес, и очарование... си прави каквото си иска.. Всички неща, които те карат да обичаш една жена", нарежда Емо Чолаков. Но оттук нататък вече съвсем сериозно отказва да направи прогноза какви ще са пролетта и лятото и дали ще се повторят бедствията от миналата година с порои, градушки и наводнения. "Болна тема. Моля ви, никога не се връзвайте на метеоспекулации, прехвърлящи период от една седмица. Толкова ни се дава, особено за детайли", казва синоптикът. И допълва, че вероятността и тази година да има толкова бедствия, порои, наводнения, е колкото гръм да падне два пъти на едно и също място. "Редовно се случва с гръмоотводите, но да се надяваме, че ние не сме такъв. Не вярвам да е тази, но практиката показва, че през около 4-5 години се случват подобни неща, така че ако държавата не се стегне сега да си свърши работата, по отношение на реки, язовири, инфраструктура, неминуемо ни чакат още подобни неволи", обяснява Чолаков. По думите му лошото е, че сме късопаметни и след 4-5 години пак ще ни е за първи път и пак ще минават оправданията с времето и природата.

Чолаков обяснява, че само Бог знае какво ще е времето след 5 минути, утре или когато и да е. "Ние само прогнозираме и ако нямаше изненади, щяхме да сме не синоптици, а "началници", казва Емил. Случва му се докато се разхожда, хора по улиците да го спират с усмивка и да го питат за времето.

Точно преди година - през март 2014 г., Чолаков се впусна и в по-отговорно амплоа. От тогава той е шеф на екипа на прогнозата на времето в екипа на bTV Новините. Заради това в живота му се появили нови ангажименти. Затова и по-рядко му се случва да се отдаде на любимото си хоби - да обикаля в страната и да се наслаждава на красотите й. "Та затова всяка свободна секунда, на море или на планина, гледам да съм с малката си (вече попораснала) дъщеря. Влече си ме римата", казва синоптикът. Признава, че не играе тото, но пък това не му пречи редовно да се надява на печалба. Той е един от хората, които впечатляват и с други таланти освен дар слово - плете и шие гоблени. "Да, ама вземам скъпо", нарежда през смях Чолаков. Той е родом от Гоце Делчев. Завършва физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Метеорология и геофизика". Бил е за кратко учител по физика в родния си град. "Децата са истината! Това е впечатлението, което ще запомня. Стигах до тази мисъл в края на всеки учебен ден", връща лентата назад в годините колоритният синоптик.

Любимите лафове на зрителите

- С една дума - студ, с две думи - кучи студ!

- Времето е като жената, уж сме си близки, а не спира да ме изненадва, даже смайва!

- И след мъглата - пак мъгла. И така, има-няма 25 години.

- В този студ се разрешават и родопски одеяла!

- Утре градусите ще са 30... но някъде в Австралия! (прогноза за времето през зимата)

- Гърми, не гърми - имайте слънчев следобед!

- Като погледне човек картата - едни слънца, като палачинки!

- Юлското слънце през юни ще изгрее с августовски замах.

- Циганско или индианско - така му викат американците, но лятото продължава слънчево и горещо и през октомври.

- Ще задуха и ще завали - а защо точно през почивните дни - и аз това се питам, ама на - време!

- Планината остава без настроение.

- Утре вече ще имаме идеалното време за неходене на планина: бурен вятър, дъжд, по високото - сняг. Да, сняг. Не си причинявайте всичко това, освен ако не го наблюдавате някъде пред камината.

- По-качествените, по-тъмни и по-купести облаци са за утре следобед.

- На картата така вали, та и студиото ще наводни.

- В четвъртък вече - дъждове, бури, порои и градушки ще има за всички.

- Облаците през цялото време се опитват да саботират прогнозата за необичайното топло време.

- Само след няколко часа градусите ще скочат с 5-6 и така ще скочат, че ще прескочат 30.

- То бива промяна, бива рязка промяна, ама чак пък толкоз. А че му е време на времето да се променя - време му е. Не може да е все така нечовешки горещо в средата на септември.

- Във вторник ще задуха, ще завали, ще се разхлади и ще подготви терена есента да се почувства като у дома си.

- Следобед сме си по къс ръкав - сигурен знак, че макар и в по-мургав вариант лятото все още продължава.

- При подухващ северен ветрец морето може би не заслужава вече толкова специално внимание в прогнозите, но мен ме гони носталгия.

- Сняг ринат вече в Бавария и Швейцария - ако това, разбира се, ви успокоява.

- Баба Марта яхва топлата метла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай