Деян Веселинов: С кеф нося три дини под една мишница

Деян Веселинов: С кеф нося три дини под една мишница  | StandartNews.com

С него се събужда голяма част от телевизионната аудитория. Деян Веселинов е ководещ на сутрешния уикенд блок на Нова "Събуди се". От 8 до 11 часа всяка събота и неделя той и Мирослава Иванова представят най-актуалните новини, лица, събития и равносметки. Деян има над 10-годишна история в медиите, но в "Събуди се" за първи път се захваща с публицистика. Определя новата сфера като "поредното професионално предизвикателство".

Почти двуметровият телевизионер е натрупал опит в спортната журналистика. Сбъднал е детската си мечта да стане спортен коментатор. Познат е на зрителите от футболните студиа на Диема Спорт и Диема Спорт 2 и с усмивка обещава, че ще остане верен на спорта, докато комбинира двете дейности. В телевизията влиза през 2006-а, когато тогавашната Ринг обявява конкурс за редактори репортери. Веселинов на шега се явява на него и отвява конкуренцията, без да има дори опит. Оттогава бавно, но сигурно изкачва стълбицата на успеха. Сменя длъжности - стажант, редактор, репортер, водещ, сценарист. И вместо материята да му става все по-позната и по-рутинна, става обратното. Следва някогашната телевизия PRO.BG, където води спортните новини, а по-късно и студиата на Шампионската лига, а след това ТВ7. Тогава сбъдва детската си мечта да бъде спортен коментатор. Преди екрана той се изявява в няколко тематични сайта.

Страстта му към спорта започва от ранна детска възраст. "Не помня на колко години бях, но със сигурност - много малък. За кратко пробвах баскетбол, футбол, тенис. Накрая отново се върнах в залата и така се започна", споделя Деян. Роден и израснал в София, той спомня за годините на безгрижие с умиление. "Бях сравнително затворено дете, доста притеснителен. Но имах чудесно детство. Играех по цял ден в квартала. Футбол и баскетбол с по-големите, уроци вкъщи". Прекарва 7 години в тренировки по баскетбол към отбора на ЦСКА. С тях започва на 10-11. "Баскетболът ми даде много. Най-вече житейски уроци. Възпита у мен дисциплина, характер, умения за работа в екип. Както всеки отборен спорт -

научи ме на йерархия

Кога и какво можеш да си позволиш. Всъщност нямам никаква идея какво щеше да излезе от мен, ако не бях се захванал с баскетбол. Една от константите в живота ми", категоричен е Веселинов. Но не успява да се превърне в успешен професионален играч. Въпреки това известно време се занимава с аматьорски баскетбол към отбора на "Bricks". Оказва се, че той е един от основателите му. Преди години подема инициативата с група от приятели. Сега отборът е един от най-награждаваните в Аматьорската лига. В момента не се занимава дори любителски с топката, но негов много близък приятел е мениджър на тима и след изкъсо какво става.

Много държи на аматьорския и детския спорт, защото те са основата на съответната култура. "Факт е, че ако българите имаме претенции да сме спортна нация, то трябва да проличи точно оттам.

Много мразя онова клише, че сме малка и бедна държава

И заради това нямало как да има успешен спорт. По-глупаво нещо не съм чувал в живота си", ядосва се той. Гимназиалните си години изкарва в 119-о в столицата, а след това - бакалавър по международни икономически отношения в УНСС. Още тогава телевизията го влече. "Сравнително рано започнах да гледам западни канали и това със сигурност ми е повлияло", споделя водещият. Според него темпераментът на коментаторите там е доста по-различен от този у нас. Единствената прилика е, че се прекалява с емоцията, което не му прави добро впечатление.

Деян нерядко работи на няколко места, движи по два-три проекта едновременно. Въпреки това не се оплаква от многото дини под мишница. На принципа е по-добре да има много работа, отколкото никаква. След усърден труд в 4 телевизии и няколко сайта, равносметката му е, че е направил безброй запознанства и контакти, както и чудесни спомени и приятели. "Какво съм изгубил ли? Нищо. Винаги, когато се отдадеш на нещо, то ти взима друго обратно. Но аз се фокусирам изцяло върху първата част. Втората не ме вълнува", казва Деян. Но не се определя като работохолик. Кариерата си е изградил между коментаторството и новинарството. Журналистът е благодарен, че е имал късмета и е успял да балансира времето и усилията си в последните 10 години така, че да не му се налага да избира "или/или".

В "Събуди се" Деян започва да се занимава с нови теми - култура, лайфстайл и инциденти. Заради предаването Веселинов променя работните си навици. Твърди, че телевизионната среда и журналистиката са се феминизирали много през последните години. "Необяснимо е защо няма млади мъже в медиите - особено в телевизията". И припомня, че някои от най-успешните мениджъри в бизнеса и в политиката у нас са жени. "Ако си възпитан как да се държиш с дама - да задържиш вратата за нея, да й налееш питие, да се интересуваш от ежедневието й, всичко ще е наред. Това в никакъв случай не отнема от женската й сила, нито пък я прави по-зависима или уязвима". В личните си отношения Деян предпочита да е по-инициативният - особено при големите стъпки и важните решения. Не му се нрави, когато наблюдава как

мъжете се отпускат в безвремие

жените чакат, изнервят се и започват да мрънкат. "Генерално не е добре само от едната страна да идва инициативата. Но ако се налага, по-добре да е от мъжа", съветва телевизионерът.

В живота си той няма идоли. "Имам любими актьори, спортисти, музиканти и бизнес умове, които намирам за вдъхновяващи. Но най-силно се възхищава на родителите си и сестра си.

Никога не би направил компромис с идеята, че телевизията трябва да носи различни неща на зрителите си. "Да забавлява, но и да образова. Не е задължително да е негативна", категоричен е Деян. Негов постулат е да спазва собствения си код от морални принципи, както в личния живот, така и в професията. А също да бъде ръководен от инстинктите си за редно и нередно. Откровен е, когато казва, че има чудесно семейство и страхотни колеги, от които не може да се оплаче. Приема положително предизвикателствата и вярва, че биват изпращани, за да се развива като личност и професионалист. От около година

споделя сърцето си с Ренета Чавдарова

Живеят и работят заедно. Единствената пречка между двамата влюбени е "убийственото" им графици, които често се разминават. "Рени е прекрасна!", откровен е Деян. Зрителите ще могат да научат повече за тях идната седмица. Двамата участват в кулинарното шоу по Нова "Черешката на тортата", което за пръв път ще се проведе по двойки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай