Учителка стана бушон на мрежа за измами

Учителка стана бушон на мрежа за измами | StandartNews.com

Враца. Учителка от езиковата гимназия във Враца стана бушон на мрежа за международни измами. Чрез 54-годишната Донка Стоянова нигериецът Бен Къртис източва 16 000 долара от клоновете на две банки във Враца. Сега финансовите институции си искат от нея парите. Има издаден и изпълнителен лист, а една трета от заплатата й вече е блокирана.

Педагожката паднала в капана на въпросния Бен Къртис в началото на лятото. Докато сърфирала в Интернет, за да си търси допълнителна работа, тя попаднала на обявата му, че търси преводач срещу добро заплащане. Уточнил, че работи в Хонг Конг. Двамата се договорили с мейли и по телефона. Учителката изпълнила първата си поръчка. Нигериецът обаче и сервирал нетрадиционен, поне за нея, начин да си вземе хонорара.

Той изпратил пътнически чекове на "Американ експрес" с уговорката тя да ги осребри, да си остави 10%, а останалите да му ги преведе. Така на 22 и 29 юни тя обменила чекове на стойност 16 000 долара в двата клона и превела на "работодателя си" 90%. Още на 30 юни обаче започнали проблемите й след сигнал на една от банките до Икономическа полиция. Тогава станало ясно, че чековете са фалшиви, а нигериецът пък станал неоткриваем за учителката.

Аз самата съм жертва на измамници, които ме използваха, а сега трябва и да си плащам, твърди тя. "Ние реагирахме срещу конкретни служители на двете банки и в момента се води разследване", съобщи на брифинг адвокатът Васил Бенчев. Според него служителите не са били задължени да осребрят веднага чековете. Законът им дава право да отложат плащането до 15 дена докато проверят в референтната банка дали са истински или менте.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай