Атентаторите учили за инженери в Ливан

Атентаторите учили за инженери в Ливан | StandartNews.com

София. Атентаторите от летище Сарафово са поддържали част от структурите на „Хизбула” в Канада и Австралия и са имали контакти с представители на организацията. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по TV7.

Двамата атентатори са били състуденти в Ливан и именно там са подготвяли терористичния акт. Учили са инженерни специалности в един и същи университет, посочи вицепремиерът. Той заяви, че истинските имена на атентаторите вече се знаят и са в системата на Европол. Самото им влизане на територията на Европа е станало с истинската самоличност, а в България те са се представили с фалшива самоличност.  Единият е дошъл с влак от Варшава, а другият е прекосил границата пеша. После с такси се е предвижил във вътрешността, отбеляза Цветанов.

Той беше категоричен, че Америка не ни е притискала, за да представим данните от разследването и да обявим, че "Хизула" седи зад атентата.

Имаше натиск от страна на политическите ни партньори и това се видя по време на Консултативния съвет при президента, уточни министърът.

Той отново заяви, че България има реален шанс да влезе в Шенген и за тази цел трябва да обедини всичките си усилия. На 7 март ще станат ясни резултатите от интензивните преговори на тази тема, които води сега страната ни, каза Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай