БСП получава 20,5%, ГЕРБ - 19,3%, ако изборите са днес

БСП получава 20,5%, ГЕРБ - 19,3%, ако изборите са днес | StandartNews.com

"България без цензура" е трета сила в ЕП със 7.5%

София. БСП получава 20,5%, а ГЕРБ – 19,3%, ББЦ-ВМРО-ЗНС-Гергьовден -7,5%, а ДПС 7,0%, ако евроизборите бяха днес. Това показва проучване на Института за модерна политика (ИМП) две седмици преди вота на 25 май.

В сравнение с данните от проучването през април, когато ГЕРБ имаше лека преднина, в настоящето проучване преднина от 1.2% се регистрира за БСП. Това е делът от респондентите, които заявяват подкрепа за левицата е 20.5 %,
докато подкрепата за ГЕРБ възлиза на 19.3 % , обясняват от института.

Тази преднина се дължи на активната кампания и многобройните срещи с хората, които БСП провежда на терен в цялата страна, както и на позицията на партията по отношение на трагедията в Одеса и събитията в Украйна, която е в съзвучие с нагласите и очакванията на голяма част от обществото.

"България без цензура" е трета сила в Европейския парламент, показват резултатите. Формацията на Николай Бареков в коалиция с ВМРО, ЗНС и Гергьовден събира 7.5% и се нарежда веднага след БСП и ГЕРБ.

Коалицията, оглавявана от Николай Бареков, като нов политически субект,  вече е в процес на изграждане на свое твърдо електорално ядро, отчита още проучването.

Проучването регистрира и повишаване на мобилизацията на избирателите на ДПС, която започва да се доближава до традиционните за партията нива на подкрепа – 7.0 %, показват данните на ИМП.

Шансове за ЕП запазват "Атака" – с 4.5 % и АБВ – с 3.5 %. Пред тях обаче стои с още по-голяма сила въпросът доколко ще съумеят да мобилизират своите привърженици да отидат до урните в изборния ден. Избирателната активност ще окаже най-пряко отражение върху резултатите на тези формации, твърдят специалистите.

На този етап под бариерата от 5,88 % биха останали Реформаторският блок – 2.5 % и НФСБ – 1.4 %. Прави впечатление, че делът на респондентите, които декларирарт подкрепа за отделилата се от Реформаторския блок партия „Синьо единство" е 0.9 %, което вероятно е сред причините за ерозирането на подкрепата за Реформаторския блок, която регистрираме в последните месеци.

Данните на ИМП отразяват декларираните към момента на проучването (7-13 май) нагласи на респондентите, а не са прогноза за резултата от изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай