Светльо Витков: Резултатът зависи от избирателната активност

Светльо Витков: Резултатът зависи от избирателната активност | StandartNews.com

София. "Глас Народен има вече 4 избора зад гърба си. Убедихме се в това, че резултатът от едни избори зависи от избирателната активност на българите. Социолозите непрекъснато говорят да не се гласува за малки партии, защото те нямали шанс. Шансът зависи от тези, които гласуват!" Това каза Светльо Витков, лидер на Глас Народен, по Нова телевизия.

Витков припомни за 10-те предложения, които Глас Народен е внесла преди година и половина в НС, от които 7 са били приети – преференцията, безплатните диспути в държавните медии и други. Точката, която касае платените застъпници не само не се е приела, но и се отменила изричната забрана за плащане на представителите на партия. "В България има 11 000 секции, а всяка партия има право на един представител и един застъпник. На тях се плащат по минимум 50 лв., така че можете да си направите сметките колко пари отиват за официално купуване на гласове", допълни той. От Глас Народен са категорични, че криминализирането на плащането на застъпници и представители е начинът да се спрат изборните манипулации.

Според Глас Народен моделът за съществуващото политическо статукво в България е много прост. "Тъй като 25 години избирахме едни и същи хора, разчитахме на експерти, на хора с опит, но се оказа, че тези хора не могат да направят това, което е необходимо за България. Така че моделът е младите хора да се изпращат да учат в колежи в чужбина и след това да се връщат да управляват станата. Така, както са се изправяли държави от криза. Аз си давам 4 години и след това ще се оттегля от активната политика, защото лицата в политиката трябва да се сменят", каза Светльо Витков.

По горещата тема за повишаването на цената на тока, Витков поясни, че себестойността на тока е 56 лв. с отрицателен знак на мегават час електроенергия. "Токът се купува на 160-170 лв., а се продава на 120 лв., така че има една разлика, която е във ВЕИ-тата и в Мариците и тя трябва да се компенсира. Токът ще поскъпне с 70% и това е само началото. За 15 години ще трябва да се върнат 50 млрд. лв. Договорите трябва да се преразгледат, но никой не иска да бута този горещ картоф", допълни той.

По казуса КТБ лидерът на Глас Народен каза, че има компетентни институции, които се занимават с този проблем и които трябва да вземат отношение, и това са БНБ и Прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай