Манолова: ЕРП-тата поискаха 10% увеличение, за да си пълнят касите

Манолова: ЕРП-тата поискаха 10% увеличение, за да си пълнят касите | StandartNews.com

Стотици на протест срещу увеличение цената на тока в Кюстендил

Кюстендил. „Енергоразпределителните дружества поискаха 10% увеличение, за да си пълнят касите, за да накарат хората в България да станат донори на техните печалби", това заяви по време на протест срещу увеличение цената на тока водачът на листата на Коалиция „БСП лява България" 10 МИР Кюстендил, Мая Манолова. Тя беше и първата, която се обяви срещу предстоящото увеличение на ел.енергията, за което утре ДЕКВР ще вземе решение. И днес Манолова застана с лице пред хората, повеждайки стотици протестиращи в родния си град.

„Тока в България е скъп, защото скъп ток продават американските „Марици" и слънчевите централи, от които през 2012 година бяха включени от правителството на ГЕРБ 1000 мегавата. Това е колкото един блок на атомна централа, само че тока от слънчевите централи е повече от 10 пъти по – скъп от този от атомна централа", каза пред стотиците протестиращи в центъра на Кюстендил, водачът на листата с бюлетина № 22. По нейни думи ако Козлодуй продава ток за 46 лв., слънчевите централи продават ток за близо 700 лв. „Сега с това увеличение правителството на Близнашки и ГЕРБ искат да не пипат печалбите на слънчевите централи", обяви още Манолова, цитирана от пресцентъра на БСП.

„Токов удар", „Близнашки, не пипай тока", „Високата цена на тока е опасна за живота", „Не на монополите да на хората", „ГЕРБ ни готви токов удар" „Не, не искаме да плащаме сметките на монополите в България", „ИЗ – ЧЕЗ - вайте", бяха част от лозунгите и скандиранията на протестиращите. В знак на недоволство всички направиха шествие през централната алея в областния град. Десетки други кюстендилци се включиха по време на шествието.

„Това, което нашето правителство предприе беше начало на предоговаряне на споразуменията с американските „Марици" и със слънчевите централи. Това, което правителството на Близнашки трябваше да направи е да продължи тези преговори. Но вместо това взеха най-лесното решение - да накарат крайните потребители - обикновените българи да плащат дебелите сметки на слънчевите централи и енергоразпределителните дружества", каза още Манолова и посочи, че само формално зад увеличението стой ДКЕВР.

„Ние всички знаем, че ДКЕВР е просто изпълнител на политическа поръчка. На поръчката на Бойко Борисов и ГЕРБ, защото те заедно с Плевнелиев назначиха Близнашки, а Близнашки назначи ръководството на ДКЕВР. Зад скъпите сметки за ток стои политиката на ГЕРБ", подчерта водачът на червената листа в Кюстендил, като допълни, че възразява десните партии, каквато е ГЕРБ, да правят политика в интерес на монополите и срещу обикновените български граждани. Кюстендилци заявиха, че протестите ще продължат, за да докажат, че хората не са покорни слуги, а монополите трябва да бъдат поставени на място. Събралите се пред сградата на драматичния театър направиха протестно шествие до площад „Велбъжд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай