Александър Томов: Очаквам Борисов да е обединител след вота

Пишем нов закон за инвеститорите, сегашният ги пъди

Александър Томов: Очаквам Борисов да е обединител след вота | StandartNews.com

Проф. Александър Томов, лидер на партия "Българска социалдемокрация" и главен акционер на ЦСКА

- Защо решихте да участвате в парламентарните избори, г-н Томов?

- Това решение бе мотивирано от младите в партия "Българска социалдемокрация". Главната причина е, че БСП за пореден път се провали във властта. Парадокс е за една партия да получи властта и после да я захвърли заради лични амбиции. Ако левицата в България остане на това ниво, дълги години няма да имаме съвременна европейска социалдемокрация. Това е причината БСД да се върне на политическата сцена не веднага, но на етапи. Идва поколение млади хора, които не искат да се срамуват от понятия като "ляво" и "социално".

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да управлява в коалиция. Може ли след 5 октомври да имаме самостоятелно правителство?

- При създалата се ситуация стабилно българско управление без ГЕРБ не е възможно. Двете други партии, на които се разчита - БСП и ДПС, току-що паднаха от власт. При това положение няма как да върнат доверието на избирателите. На практика те се отказаха от властта в полза на ГЕРБ. Но тук има още нещо - очевидно е, че около ГЕРБ трябва да се постигне широка обществена консолидация. Аз твърдя, че ако след 5 октомври няма стабилно правителство, което да извърши належащите реформи, страната може да стигне до криза, която никога досега не сме преживявали.

- Ще има ли след 5 октомври такова?

- Смятам, че това е задължително да стане, като са възможни два модела. Единият е ГЕРБ да управлява преимуществено сам, т. е. с близко до пълното мнозинство. Разбира се, възможно е да се направи и коалиционно управление, в което да участват една или две други партии. И в двата случая обаче това, което трябва да стане, е подкрепата да премине от парламента в гражданското общество. БСД предлага след 5 октомври да се формира максимално широка обществена основа на бъдещото управление. Това е наложително, защото поредица сектори в страната се намират в тежка криза и на практика във финансов колапс. И ако съвпаднат политическата с икономическа криза, това ще доведе до много тежки последствия за страната.

- Кои сектори имате предвид?

- Енергетика, здравеопазване, финансовата сфера и най-вече - сривът на чуждите инвестиции, без които не може да имаме изпреварващ икономически растеж. Страната се нуждае от много смели, дори болезнени реформи. Ще кажа направо - тук ляво и дясно не е толкова важно, колкото стабилитетът, базиран на голямо европейско мнозинство в името на реформите. В този смисъл очаквам Бойко Борисов да играе ролята на обединител на максимално широки обществени сили.

- Каква ще бъде съдбата на по-малките нови и по-стари формации, които се появиха за изборите, кой ще ги пожелае? Например АБВ?

- Логично е БСП да остане в опозиция. Тя сама се доведе до изолация и ще трябва време и реформи, за да преодолее това. АБВ е циничен модел на БСП, защото там са хората, които са в основата на досегашната политика на БСП. Нима Ивайло Калфин не беше вицепремиер в правителството, което предложи и прие плоския данък? А сега обявява това за груба грешка. Първанов беше 10 г. президент, твореше и подкрепяше политическата линия на БСП. А сега изведнъж се оказа най-яростен критик на собствените си грешки. Смешно и цинично е днес да казват, че са носители на новото ляво.

- Смятате ли, че ако една партия каже цялата истина за това колко трудности ни чакат в следващия мандат, ще има успех на изборите?

- Нямат успех само тези, които се страхуват от истината. Ако сега не можем да кажем какви са последствията от масовата приватизация, кой разреши и подписа заменките, кой уби КТБ, българската политика няма да си върне доверието. Като професор по икономика и политология познавам бюджетите на почти всички европейски страни. Степента на прозрачност там е в пъти по-голяма. В интернет всеки може да види в реално време как се харчат парите на американския бюджет. У нас това е само мечта. Освобождаването на държавата и политическата система от задкулисни играчи е най-голямата задача на следващите 4 г. Няма как да направим втора революция като тази от 1989 г. Ще става постепенно. Надявам се, че трите години управление научиха ГЕРБ на много неща. Сега съм по-сигурен, че Борисов може да направи обединение около открита и реформаторска програма. ГЕРБ да се откъсне от всякакви зависимости и да докаже пред народа, че може да има управление в полза на обществения интерес.

- Посочихте няколко сектора, които са във финансов колапс. Бихте ли дали рецепта за излизане, например за енергетиката?

- Девизът на Българска социалдемокрация е "Икономиката, българи". Програмата, която предлагаме за тези избори, е с основен акцент върху инвестициите. В момента работя по проект, който е гигантски. Само той ще даде през следващите 3 г. по 1% прираст на БВП и до 10 000 работни места. При положение, че успеем да увеличим чуждите инвестиции до 4-5 млрд. евро годишно, България автоматично ще започне да генерира по-високи темпове на растеж от другите европейски страни. А това ще започне да връща младите хора у нас, да увеличава доходите. Единственият шанс за бърз прогрес са масираните инвестиции. Затова предлагаме изцяло ново законодателство. Нашето е пъдещо, ограничаващо. То е на държава, която се страхува от инвеститорите, насочено към дребни спекулативни играчи. Големите индустрии, които в света носят техническия прогрес, парите, добавената стойност, у нас ги няма.

- Защо в листите на ръководената от вас "Българска социалдемокрация" има толкова много цесекари?

- Само трима-четирима са. ЦСКА е много голямо семейство, за да бъде вкарано в една партия. Има членове на ръководството на ЦСКА, които са в листите на БСП (като Иван Ченчев например), има и в листите на ГЕРБ. Аз забраних на стадион "Българска армия" да има агитационни материали на която и да е партия.

- Но Бойко Борисов е левскар.

- (засмива се) Очаквам като премиер Бойко Борисов да се грижи за всички отбори и въобще - да бъде премиер на всички българи! Очаквам също така да върне базите на ПФК "ЦСКА", които в миналото са били отнети. ЦСКА вече много години е дискриминиран отбор. Ако Борисов се ангажира да върне базите, ще получи подкрепа от повечето червени фенове. Нашите фенове не забравят никога добрините, които са им направени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай