ДПС иска: Международно разследване на КТБ

ДПС иска:  Международно разследване на КТБ | StandartNews.com

Йордан Цонев и Делян Пеевски внасят законопроект за отпадане на банковата тайна на публични фигури

Международно юридическо лице за финансово разузнаване да разследва всички и всичко в Корпоративна търговска банка. За това настоя лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан. "Необходимо е да се узнае цялата, повтарям, цялата истина за КТБ. Особено когато става въпрос за съмнения за обвързаност на политици и политически интереси с тази банка. ДПС е най-заинтересованата партия от разкриването на пълната истина за евентуални политически връзки и зависимости с КТБ", подчерта той.

За тази цел кандидат-депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев вече са подготвили законопроект, който допълва внесените от ДПС текстове в края на 42-ото народно събрание. Тогава Движението поиска разкриването на банковата тайна на всички вложители, кредитори и кредитополучатели, които са участвали в българската политика и управлението на страната - и настоящи, и от целия преход - от президента през министри, премиери, депутати, шефове на агенции, областни управители и техните заместници, кметове и други.

От ДПС също така настояват да се разкрият и търговските дружества, регистрирани в офшорки. Лютви Местан припомни, че в рамките на 42-ото народно събрание този законопроект не получи подкрепа нито от ГЕРБ, нито от БСП, нито от "Атака". "Тогава от трибуната на Народното събрание аз зададох въпроса - върху кого тегне сянката на КТБ и кой се бои от истината за КТБ. Отговорът е ясен, нали", запита реторично лидерът на Движението. "Върху ДПС не тегне сянката на КТБ, а върху кого, ще ги познаете по отношението им към този законопроект. Говоря и за парламентарните, и за извънпарламентарните политически сили", подчерта той.

В подготвения вече нов вариант на законопроекта, който ще бъде внесен още в първия ден на новия парламент, има два нови момента. "Тъй като с КТБ се свързва значим публичен интерес, ние настояваме международно юридическо лице за финансово разузнаване да осъществи пълно разследване на КТБ за вложенията, кредитите, добри, лоши, на търговски дружества, публични фигури, офшорки", съобщи Местан. От партията настояват и България да се включи към Европейския банков съюз и оттам всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор, на банковата регулация, защото има тежки съмнения, че надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни.

Местан заяви още, че под законопроекта първият подпис ще е неговият - "като председател на ДПС, за да поема политическа отговорност в защита на този публичен интерес".

Целим максимална прозрачност

Йордан Цонев, кандидат-депутат от ДПС

Заданието, което получихме с г-н Пеевски от председателя на партията г-н Местан, е да продължим предложенията, които ДПС направи в предния парламент, свързани с КТБ, и да се осигури достъп на вложителите до техните гарантирани влогове и да се осигури пълна прозрачност на авоарите или кредитите на всички лица, заемали висши държавни длъжности по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности от създаването на банката досега.
Предлагаме да бъде ангажирана международна фирма за финансово разузнаване, която да направи анализа на операциите, вършени преди и след квестурата. Тъй като всички варианти, които се предлагат за решаване на проблема "КТБ", независимо дали те са свързани с отнемане на лиценза и ликвидация, или с оздравяване или одържавяване, са свързани с ангажирането на публичен финансов ресурс. По тази причина смятаме, че трябва да внесем законодателни предложения, които целят максимална прозрачност на всичко, което е в КТБ, и максимална защита на парите на данъкоплатците. ДПС направи подобно предложения в края на предния парламент и ако те бяха приети, изплащането на депозитите на гражданите щеше да започне от 21-ви август. Те обаче бяха отхвърлени. Тогава имахме само предупреждение от ЕК и затова направихме предложенията, а сега вече тече и наказателна процедура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай