09:35 ч.

21.10.15

2 мин.

2046

1

0

Онлайн платформа позволява гласуване на „Забраненият референдум”

от редактор Росана Манева |

Онлайн платформа позволява гласуване на „Забраненият референдум”
Снимка: bTV

"Забраненият референдум" е електронен референдум, който включва двата отпаднали въпроса, които трябваше да бъдат включени в предстоящото гласуване. Онлайн платформата позволява да се гласува с „да" и „не" на въпросите: „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" и „Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване на изборите и националните референдуми?". „Убедени сме, че много граждани имат позиция и желание активно да се включат в дебата по тези теми", пише още в уеб платформата. "В неделя ще се знае каква част от гражданите са за мажоритарни избори и задължително гласуване", каза Петко Георгиев в предаването „Тази сутрин" по bTV. 


„Политиците са в непреодолим конфликт на интереси когато става въпрос за референдум. Ако бяха приети и трите въпроса, три четвърти от сегашните депутати, щяха да гледат Народното събрание по телевизията", каза още Петко Георгиев.


„При този случай ще има много по-голяма възможност за контролиране на гласовете", категорична е Весела Драганова, председател на Партия на българските жени. Според нея твърдението, че електронното гласуване е сигурно и по-евтино, не е вярно. „Лошото е, че ЦИК трябваше да излъчва клипове, с които да се обяснява за референдума, това се случва доста рядко", допълни Драганова.


„Дали ще купиш гласа на двама души или ще се опиташ да го манипулираш онлайн, разликата е огромна – първото е недоказуемо, а от второто винаги остава следа", поясни Петко Георгиев. По думите му контролираният вот няма да се реши с електронното гласуване, а само чрез налагане на закона. „То дава възможност на повече хора, които са във физическа невъзможност или са далеч от избирателната секция да дадат своя глас. Който иска да си гласува с хартиената бюлетина", допълни още Георгиев.


„Електронното гласуване е бъдещето, единственият въпрос е колко време ще оставим на политиците да го отлагат. Това е изборът, който можем да направим", каза Петко Георгиев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:16 · 21.10.2015
Пропуснали сте адреса. За любознателните могат да се включат тук: http://zareferendum.bg/
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент