22:05 ч.

26.02.13

4 мин.

3248

5

4

Ровят за далавери в "Козлодуй"

от Райна Тошева |

Ровят за далавери в "Козлодуй"

Купени за 1,14 милиона касети с гориво препродадени 10 пъти по-евтино


Скандална сделка в АЕЦ "Козлодуй" лъсна в разгара на протестите с високите цени на тока.
Атомната централа е купувала и препродавала неизгодно на една и съща фирма ядрено гориво. Дали някой се е облажил от наглата сделка тепърва ще разследва инспекторатът на Министерския съвет.

В продължение на няколко години АЕЦ "Козлодуй" купува от руската компания ТВЕЛ 10 касети свежо ядрено гориво за 1,140 милиона лева. След това, през 2011 г., ги препродава пак на същата фирма. Само че 16 пъти по-евтино! За 36 000 евро. Сделката бе огласена след разкритията на сегашния шеф на АЕЦ-а Валентин Николов.
Николов, който е на поста от миналия май. Той научил, че закупените от руснаците касети са нестандартни и затова не можели да бъдат използвани от нашата АЕЦ. За сделката не е обявяван търг. Причината е, че търговията с ядрено гориво не попада в разпорежданията на Закона за обществените поръчки. Продажбата е извършена, когато начело на централата е бил Александър Николов. Той сега е зам.-шеф и отговаря за производството. Въпросните касети пък са били купени, когато директор на централата е бил Иван Генов. Името на Александър Николов нашумя, когато преди година бе пребит. Бандитите му отрязаха и едното ухо. Тогава ексшефът дори намекна, че е

засегнал финансови интереси на депутат, който е поръчал биячите

Иван Генов, който е бил шеф на АЕЦ от юни 2006 до края на август 2009, твърди, че касетите са застояли, защото не е имало начин да се използват. Те били с по-ниско обогатено гориво. Поради тази причина са били пригодени само за реактори от типа ВВЕР-440, каквито пък били четирите вече затворени блока на централата. "Чудех се тогава какво да ги правя", призна Генов. Такива реактори все още работят само в Русия и в унгарския град Печ.
"Спестих 2 милиона лева, а ме изкарват корумпиран", казва сегашният зам.-шеф на централата Александър Николов, когото инспекторатът проверява за сделката. Той заяви, че става дума за 10 касети, купувани в един много дълъг период - от 1979 до 2003 година. Три от най-старите са били направо за брак. Останалите 7 е възможно да се ползват на 440-мегаватовите реактори. Било е предвидено те да бъдат заредени в активната зона на трети и четвърти блок за горивната кампания 2006-2007 година. Но излязло правителственото решение за спирането им и те са хартисали в склада. Тогава по програма, утвърдена от сегашния евродепутат Владимир Уручев, който бил главен инженер на централата, на тези блокове е приложена тъй наречената къса зарядка, колкото да работят до изключването им. Решението според Александър Николов било много разумно. По този начин на централата са спестени 1,250 милиона лева. Толкова струва връщането в Русия на недоизгорялото гориво. Така седемте касети му останали в наследство. Почти цяла година с неговия предшественик Костадин Димитров опитвали да договарят за тях добра цена с ТВЕЛ. "Руснаците дори искаха ние да им платим, че ги връщаме", спомня си Александър Николов. Той самият ги предложил на "Росенергоатом", компанията, която експлоатира ядрени реактори. От там отговорили: "Ние не се занимаваме с такива сделки, имаме си доставчик и това е ТВЕЛ". Александър Николов обясни, че въз основа на чл. 12, ал. 4 от Закона за обществените поръчки не е задължително за ядрено гориво да се провеждат търгове. В крайна сметка с 300 зора се стигнало до договорката с ТВЕЛ да вземе касетите за 36 хиляди евро. Тази цена, смята Николов, е неочаквано добра при положение, че за тези касети

е можело да не се вземе нищо

"Ако към тези пари се прибавят и онези 1,250 милиона лева, ще се окаже, че съм спестил близо 2 милиона лева на централата", изчисли той.
"Всеки е невинен до доказване на противното", заяви сегашният шеф на АЕЦ Валентин Николов. Той чака инспекторатът да си каже тежката дума другата седмица. Според него обаче обясненията на заместника му Александър Николов звучат логично. Въпреки това той няма да се колебае да го уволни, ако проверката, а после и прокуратурата установят, че има далавера. Николов е подал на прокуратурата за проверка и цялостната реализация на проекта за изграждане на малка ВЕЦ на територията на Първа атомна. Строежът е стартиран през 2003 г. и тогава проектната му стойност е била 12 млн. лв. В крайна сметка обаче цената на екоцентралата се увеличава над два пъти и накрая достига 28 млн. лв. Освен това става дума за малка ВЕЦ с инсталирана ощност от едва 5 мегавата, което при тази цена я прави най-скъпата в света, смята шефът на АЕЦ.
От прокуратурата пък вече се разследва уволненият шеф на автотранспорта в "Козлодуй" Красимир Емилов. Той е махнат, защото образованието му не отговаря на поста. След напускането му обаче се оказало, че може би е забъркан в схема за източване на транспортно гориво, която е действала отдавна. Стигнало се до там, че зад бензиностанцията, свързана с далаверата, се образувало блато от крадената нафта, което пламнало. Тогава започнало да се разплита и престъплението. Уволненият е отговарял и за гараж, в който от 2-3 години е имало стрелбище. "Недопустимо е да се стреля в зона със специални мерки за сигурност и край горивни материали", възмутено коментира шефът на централата Николов.



Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:46 · 27.02.2013
Жозеф Дол: ЕНП стои твърдо зад Борисов

„Аз лично, както и Европейската Народна партия, винаги сме подкрепяли и твърдо стоим зад Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ. Вие имате пълната ни подкрепа и на предстоящите парламентарни избори". Това заяви председателят на групата ЕНП в ЕП Жозеф Дол по време на партньорски телефонен разговор със заместник председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.
Селяк · 05:14 · 27.02.2013
Още една статия писанотгоре оготгоре. доколкото разбирам въпросните касети са от резервните които задължително се купуваха при първите зареждания. Някои от тях наистина са сдтари от пусканито на ри.еакторите и при по-нанантъшните технологии стават неподходящи за използване. След като доставчика е само един ТВЕЛ е нормално да му играеш по свирката. А и реакцията на руснаците въобще не ме учудва - историята ми е доста позната.
Потребител · 00:25 · 27.02.2013
Атомната централа е купувала и препродавала неизгодно на една и съща фирма ядрено гориво.ТОВА са фирмите на Първанов и син
Потребител · 23:35 · 26.02.2013
И сега РУМ. ОВЧ. АКО НЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА ПРОТЕСТИ ДО КРАЙ . КУКЛОВОДА НА ДЪЛГИЯ КУРУМБАШЕВ ДЕТО ИСКАХА ДА СЕ СКРИЯТ ПРИ СТУДЕНТИТЕ И ТЕ ВСИЧКИ В ЗАТВОРА.
Потребител · 07:46 · 27.02.2013
@Потребител Недей така,Курумбашев има фотоволтаик,от който ни продава червената "зелена" енергия. От къде ЧЕЗ ще ни пренася с кофите и легените на ръка електричеството-от ВЕЦ-а на Добрев,от фотоволтаика на Курумбашев....пък ние нека се трепем по улиците...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай



Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент